Joulun jälkeistä elämää

LUX Helsinki

Helsingin Tuomiokirkko muuntautuu unkarilaisen valotaiteilija László Bordosin ja edesmenneen suomalaisen muusikko Mika Vainion samannimisen kappaleen myötä Konstellaatioksi. Teos on osa Lux Helsinki -tapahtumaa. Kuva: Matti Pyykkö / N2 Albiino


Tervetullut
katko arkeen – ainakin useimmille – oli joulu ja uusivuosi, mahtuihan joukkoon myös muutama arkivapaa. Pimein vuodenaika on korostanut olemustaan erityisesti kuluvana kautena. Aurinko on pysynyt pilvien takana ja taivas on vihmonut vettä ja räntää vuorotellen, vähemmän sitä valkoisempaa versiota.

Paikoin on lähennelty sade-ennätyksiä, esimerkiksi Nuuksiossa satoi vuoden aikana 945 millimetriä eli lähes metri vettä. Uudellamaalla syksyyn osuneet sateet tulevat kohdalle harvemmin kuin kerran 30 vuodessa, kertoo Ilmatieteen laitos. Joulukuussa Suomen suurin sademäärä mitattiin Helsingin Kumpulassa, 140,6 millimetriä.

Monelle kulkijalle tällainen nollan molemmin puolin vaihtuva sää on se harmillisin vaihtoehto, kun se liukastuttaa tiet, jalkakäytävät ja parkkipaikat. Yritetään pysyä ehjinä! Liukuesteillä ja selväkuvioisilla talvijalkineilla on tarkoituksensa. Ja ihan pahimmilla keleillä on syytä harkita sisätiloissa pysymistä.

Uutisissa mainittiin, että eteläisin Suomi vihdoin saa termisen talven, kun vuorokauden keskilämpötila on painunut loppiaisen jälkeen pakkaselle. Ja saamme vihdoin nauttia ainakin välillä auringonpaisteesta. Tammi-helmikuu on yleensä perinteisen talven aikaa, jos joskus niin silloin on mahdollisuus lumeen. Toisaalta tuoreet ennustukset povaavat jälleen normaalia lauhempaa alkuvuotta.

Pimeällä vuodenajalla on haittavaikutuksensa. Monet se masentaa ja tekee passiiviseksi. Tekisi mieli vaan makoilla peiton alla ja hemmotella itseään välillä ruoalla ja juomalla. Virikkeitä olisi hyvä hakea myös talvikauteen. On se sitten harrastusten parissa viihtymistä tai ystävien tapaamista. Työssäkäynti tuo oman rytminsä elämään. Jos työtä ei ole, päivät on hyvä täyttää muilla tavoin. Silloin aikakin kuluu nopeammin.

Vastakohdat korostavat toisiaan, ja pimeyden keskellä valo saa uusia ulottuvuuksia. Helsingissä nautitaan parhaillaan Lux Helsinki -valotaidetapahtumasta (6.-10.1. / lisätietoja luxhelsinki.fi). Useimmissa kodeissa kotia ja pihaa ovat koristaneet tuikut, kynttilät ja jouluvalot adventtipyhistä lähtien. Vaikka vanhan tavan mukaan joulu päättyy Nuutin päivään 13. tammikuuta, antavat monet jouluvalojen loistaa vielä senkin jälkeen. Tapansa kullakin – mikäpä siinä, jos se tuo iloa ja piristystä elämään.

Luonnonvaloakin on tarjolla aiempaa enemmän – talvipäivänseisauksesta (21.12.) päivä on Helsingissä pidentynyt 8. tammikuuta mennessä jo puolella tunnilla. Lisää energisyyttä jokaiselle, valoa kohti tässä mennään. (HAM)


HeTy:n blogissa julkaisemme kirjoituksia, joissa käsitellään työttömän tai työssäkäyvän elämää iloineen ja huolineen. Mukana on esimerkiksi ajankohtaisia, yhteiskunnallisia asioita, mutta myös pienen ihmisen mieltä askarruttavia arjen tapahtumia.

Tavoitteena on tuoda vaihtelua ja valonpilkahduksia lukijoille, tarjota samastumisen kokemuksia sekä herättää keskustelua. Kaikki asiat eivät aina ole pelkästään politiikkaa tai byrokratiaa; joskus kirjoitukset voivat vain antaa muuta ajattelemisen aihetta elämästä ja sen kummallisuuksista. Blogit ovat aina kirjoittajansa näkemyksiä. Kirjoituksia tekevät sekä HeTy:n henkilökunta että lukijamme (HeTy:llä on oikeus päättää tekstien julkaisemisesta ja editoimisesta). Kunnioitamme kirjoituksissa muita ihmisiä eli emme mene henkilökohtaisuuksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s