Päivän aihe yhdistyy mielikuviin kuvataideryhmän taideteoksissa

kuvataideryhmä_2_w

Brandonin työ syntyi Loma Roomassa -elokuvakortin herättämistä ajatuksista. Kirsi Kuronen seuraa työn viimeistelyä.

Loma Roomassa -elokuvan mustavalkoisesta mainospostikortista muovautuu Brandonin tulkitsemana värikäs näkymä. Sen huomiopisteitä ovat etualan polkupyörä, taustalla näkyvä suuri ikkuna ja osittain paperin reunassa näkyvä puu, joka vaikuttaa kokonaiskuvaan. Brandonin vahvasti kolmiulotteinen maalaus tekee vaikutuksen katsojiin.

Mistä oikein on kyse? Helsingin Työkanava HeTy:n kuvataideryhmän keskiviikkoisen kokoontumisen tuloksista. Osallistujien elämäntilanteista, mielialasta ja tunteista syntyy annettuihin aiheisiin yhdistettynä persoonallisia vesivärimaalauksia.

– Tämä on luovaa tekemistä kaikkia aisteja hyödyntäen. Moni sanoo, ettei osaa piirtää. Koulajoista voi olla ikäviä muistoja. Täällä jokainen on taiteilija. Piirtämisen sijasta maalaamme vesiväreillä isoille papereille. Kaikki halukkaat voivat tulla mukaan taustoista ja taidoista riippumatta, tähdentää ryhmän vetäjä, kuvataiteilija ja virikeohjaaja Kirsi Kuronen.

kuvataideryhmä_0_w

Kuvataiteilija Kirsi Kurosen tunneilla maalataan tunteet ulospäin näkyväksi maailmaksi. Vesiliukoiset värit ja suuret paperit yhdistyvät keskusteluihin, musiikkiin, mielikuviin ja runoihin.

Kuvataideryhmän kokoontumisiin voi tulla milloin vaan – jokaisella kerralla on oma teemansa.

– Kyse ei ole pikkutarkasta työstämisestä, vaan itsensä löytämisestä, tunnetiloista ja oivalluksista, korostaa Kuronen.

Kokoontumisen aluksi osallistujat keskustelevat lyhyesti, millä mielialalla kukin on tullut paikalle. Omia ajatuksiaan voi kertoa, jos haluaa. Tunti jatkuu mielen rauhoittamisella ja hengitysharjoituksilla. Joskus pieni venyttelykin voi olla paikallaan.

Kun luova työskentely alkaa, Kuronen laittaa taustalle hiljaista musiikkia. Brandon tarttuu määrätietoisesti väreihin ja pensseleihin ja siirtää mielikuvansa paperille. Anne toimii samalla tavalla. Hänellä innoituksen lähteenä on postikortti, jossa lentää kuumailmapalloja.

Kun työt ovat kuivuneet, ne teipataan seinälle osallistujien katsottavaksi. Tekijä voi kertoa työhön johtaneita ajatuksiaan ja muut voivat kommentoida, millaisena he näkevät maalauksen. Tuloksena on usein yllättäviäkin mielikuvia ja hedelmällisiä keskusteluja.

kuvataideryhmä_3_w

Annen teos sai ideansa kuumailmapalloista.

– Ilmapallot kuvaavat liikkumista ja kevyttä olotilaa. Pyöreä on parempi kuin kulmikas. Palloista tuli minulle mieleen Karate Kid -elokuva ja siinä tapahtuva auton vahaus pyörivine liikkeineen. Suunnitelma vähän vettyi, kun vesilasi kaatui paperille, nauraa Anne.

Työtä voi tulkita monella tavalla. Brandon näkee Annen työssä kosken pyörteineen. Jutun kirjoittajalle tulee mielikuva hurrikaaneista ja tornadoista.

Tuntien lopuksi Kuronen kaivaa repustaan pienen kirjasen ja lukee muutaman ajatuksen päivän saatteeksi.

Kuronen aloitti HeTyssä virikeohjaajana viime toukokuussa. Hän vetää kuvataideryhmiä lisäksi Arabian Olkkarissa, Sovinto ry:ssä sekä Tukikohta ry:ssä.

– Kielimuuria ei tunneilla ole. Osallistujina on ollut venäläisiä, somaleja, vietnamilaisia, kuuroja ja monia muitakin ryhmiä.

Monille syntyy kuvataiteen tekemisestä myönteisiä tuntemuksia. Omien ajatusten siirtäminen paperille ruokkii itsetuntoa. Kokemus tulee entistä rikkaammaksi, kun kuulee muiden näkemyksiä.

kuvataideryhmä_4_w

Vuoden ensimmäisessä kuvataideryhmän tapaamisessa innoittajina olivat vanhat postikortit.

– Joku voi kokea, ettei oma työ ole minkään arvoinen. Sitten hän hämmästyy kuullessaan, miten monenlaisia tulkintoja muut teoksesta tekevät. Töissä voidaan käsitellä myös kipeitä asioita. Se johtaa toisinaan syvällisiin keskusteluihin.

Kuronen saa itse hyvää mieltä tuntien vetämisestä. Ihmiset ovat iloisia ja näyttävät hienosti luovuutensa.

– Kun samat ihmiset tulevat tunneille uudelleen, se kertoo onnistumisesta. Rohkeasti vain mukaan, jokainen kykenee tekemään kuvataidetta, Kuronen painottaa.

Kuvataideryhmä kokoontuu HeTyn tiloissa (Katajanokanlaituri 4, K6, 2. krs) keskiviikkoisin klo 9.30-11.30. Vapaa pääsy. Muut kokoontumispaikat ja lisätiedot löytyvät oheisen linkin takaa.

kuvataideryhmä_5_w

Tunneilla syntyneet maalaukset teipataan lopuksi seinälle yhteistä katselua varten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s