Takaisin koulunpenkille

blogi2_y

Viime viikot olen viettänyt tiiviisti HeTyn @ ja A-tutkintokurssin parissa. Ilmoittauduin mukaan työkavereiden suosituksesta tietämättä lainkaan, mihin sitoudun.

Viimeksi olen ollut koulutettavana tai koulun penkillä viime vuosituhannella. Toki aiempi työnantajani järjesti koulutuksia, mutta ne olivat enemmän hengen nostatusta ja mielenkiintoisten ihmisten tapaamisia Marco Bjurströmistä Juhani Tammiseen.

HeTyn kouluttajan Pentti Peltolan kursseilla tunnelma on rento. Pelkäsin uusia asioita tulevan sellaisessa tahdissa, että putoan kelkasta heti alussa. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Kertauksille ja kysymyksille on riittävästi aikaa.

Kursseilla käydään läpi perusasioita, joista osa on varmasti ennestään tuttuja, jos vain on käyttänyt tietokonetta aiemmin. Lisäinfo on tarpeen, jotta eri ohjelmistoista saa suuremman hyödyn ja niiden käyttö on sujuvampaa erilaisia oikopolkuja käyttäen.
Uudet opintoni alkoivat Paint.net-kuvankäsittelyohjelmasta. Se tuntui kiinnostavalta, olenhan koko ikäni valokuvannut sekä työni puolesta että harrastuksena. Usein osuuteni on kuitenkin jäänyt kuvien valitsemiseen ja rajaamiseen – jatkotyöstöstä ovat vastanneet varsinaiset kuvankäsittelijät.

Yllätyin kuvankäsittelyn helppoudesta. Tunneilla on ollut vasta perusasioita, mutta niiden kanssa pääsee jo pitkälle kuvien korjaamisessa.

Kuvankäsittelykurssista on varmasti hyötyä kaikille valokuvausta harrastaville. Kännykkäkuvistakin saa tasokkaamman oloisia – kaikkea ei tarvitse ikuistaa järjestelmäkameralla. Jatkossa käytän varmasti usein vapaa-aikani perheen ja suvun vanhojen valokuvien digitoimiseen ja kuvien korjaamiseen. Värit heräävät uudelleen henkiin ja repeytyneistä otoksista saa jälleen käyttökelpoisia.

Tekstin tekeminen on ollut leipätyötäni. Siinä olen kuitenkin hyödyntänyt erikseen räätälöityjä toimitusjärjestelmiä. Wordin käyttöä minulle ei ole koskaan opetettu, vaikka sitäkin olen käyttänyt lähinnä henkilökohtaisten asiakirjojen laatimiseen. Tutkintokurssin jälkeen tiedän jo paremmin asiakirjastandardit ja osaan helpommin muokata kirjoittamaani tekstiä. Paljon on silti silläkin saralla vielä opittavaa.

Taulukkolaskenta oli minulle täysi tuntemattomuus. Se tuntui sisältävän paljon nippelitietoa, joiden hallitseminen oli haasteellista. Toistosta on tässäkin hyötyä. PowerPointiin en myöskään ole aiemmin perehtynyt. Sen oppiminen tuntuu silti hyödylliseltä ja mielekkäältä. Vanhanajan kalvosulkeiset voi pitää nykyisin tietokoneella ja videotykillä. Vain mielikuvitus on rajana – ja Pentin neuvot tehdä mieluummin yksinkertaisia kuin migreeniä aiheuttavia esityksiä.

Mukava huomata, että vanhakin koira voi oppia uusia temppuja. (HAM)


HeTy:n blogissa julkaisemme kirjoituksia, joissa käsitellään työttömän tai työssäkäyvän elämää iloineen ja huolineen. Mukana on esimerkiksi ajankohtaisia, yhteiskunnallisia asioita, mutta myös pienen ihmisen mieltä askarruttavia arjen tapahtumia.

Tavoitteena on tuoda vaihtelua ja valonpilkahduksia lukijoille, tarjota samastumisen kokemuksia sekä herättää keskustelua. Kaikki asiat eivät aina ole pelkästään politiikkaa tai byrokratiaa; joskus kirjoitukset voivat vain antaa muuta ajattelemisen aihetta elämästä ja sen kummallisuuksista. Blogit ovat aina kirjoittajansa näkemyksiä. Kirjoituksia tekevät sekä HeTy:n henkilökunta että lukijamme (HeTy:llä on oikeus päättää tekstien julkaisemisesta ja editoimisesta). Kunnioitamme kirjoituksissa muita ihmisiä eli emme mene henkilökohtaisuuksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s