Ratkaisukeskeisessä valmennuksessa haetaan tuloksia omien voimavarojen avulla

olgaruoho_w

Asiakkaan voimavarojen havainnoiminen ja toivotun elämänmuutoksen tutkiminen ovat keskeisiä toimia ratkaisukeskeisessä valmennuksessa, jota Olga Ruoho tarjoaa HeTyssä. Kyse on asiakaskeskeisestä, psykologisesta hoitomuodosta.

Keskustelu, vuorovaikutus ja tulevaisuussuuntautuneisuus ovat pääosassa. Valmentaja keskustelee asiakkaan kanssa tärkeistä aiheista. He muodostavat yhdessä hoivatiimin, joka työstää asiakkaan tilannetta.

– Vuorovaikutuksessa avautuu uusia näkökulmia, joita asiakas ei välttämättä yksin huomaisi. Niiden myötä syntyy uutta ymmärtämystä ja mahdollisuuksia, Ruoho muotoilee.

Menneisyydestä puhutaan ratkaisukeskeisessä valmennuksessa vain sen verran, mikä on tarpeellista. Hoito painottuu tulevaisuuden kehittämiseen.

Toinen nimitys hoitomuodolle on voimavarakeskeinen valmennus. Ruohon mukaan menetelmän suosio on maailmalla kasvussa sen selkeyden, tehokkuuden ja taloudellisuuden vuoksi.

– Ratkaisukeskeistä valmennusta käytetään laajasti osana erilaisia kuntoutusohjelmia ja kriisiapua, sovinnoissa ja fasilitoinnissa, lastenkasvatuksessa, perheterapiassa sekä erillisenä psykoterapiamuotona. Yritysmaailmassa valmennuksen avulla luodaan yhteishenkeä, kasvatetaan motivaatiota sekä lisätään työhyvinvointia, kertoo Ruoho.

Jokainen asiakaskohtaaminen on yksilöllinen, siksi session etenemistä tietyn kaavan mukaan ei voida ennustaa. Joskus hoito vaatii useita kertoja, toisinaan yksikin kerta riittää avaamaan näkökulmia.

– Voimme itse vaikuttaa siihen, minkälainen tulevaisuutemme on. Kun tietää tavoitteensa, siihen pääsee todennäköisemmin. Sama pätee omien voimavarojen ja kykyjen tiedostamiseen.

Ratkaisukeskeinen valmennus sopii henkilöille, jotka toivovat myönteistä muutosta johonkin tilanteeseen tai yleensä elämään. Valmennusta voi kokeilla, kun jokin asia askarruttaa, ahdistaa, pelottaa tai on muuten vaikeaa.  Se sopii myös haitallisten tapojen – esimerkiksi ylensyönnin tai tupakoinnin – muuttamiseen.

– Joku pelkää sosiaalisia tilanteita, toisella on univaikeuksia. Pitkä poissaolo työelämästä voi aiheuttaa ahdistusta. Joskus asiakkaat hakevat apua ongelmiinsa lasten kanssa, mainitsee Ruoho esimerkkitapauksia.

Ruoho on opiskellut ratkaisukeskeistä terapiaa BRIEF-keskuksessa Lontoossa ja valmistunut Helsingin Lyhytterapiainstituutista ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi. Opettajina ovat olleet muun muassa Ben Furman, Tapani Ahola, Timo Lounio ja joukko alan asiantuntijoita ulkomailta.

Ruoho on pitänyt valmennussessioita jo useita vuosia.  Hän on perehtynyt ratkaisukeskeisen terapian takana olevaan filosofiaan. Se sopii hänen maailmankuvaansa.

– Kehitän osaamistani jatkuvasti ja käytän siihen viidesosan työajastani. Koen menetelmän todella hyödylliseksi ja toivon, että muutkin voivat oppia sitä ja saada siitä hyötyä.

HeTyssä Ruoho tarjoaa mahdollisuutta kokeilla ratkaisukeskeistä valmennusta henkilökohtaisessa tapaamisessa. Ruoho on paikalla varaustilanteen mukaan. Yhden session pituus on noin 50 minuuttia. Palvelua on tarjolla suomeksi, venäjäksi ja englanniksi. Tulijan ei tarvitse erikseen valmistautua tapaamiseen. Asiakas voi kuitenkin etukäteen pohtia, millaisia muutoksia hän haluaa elämäänsä. (HM)

Ratkaisukeskeistä valmennusta HeTyssä (Katajanokanlaituri 4, K6, 2. krs): Valmennus on maksutonta HeTyn jäsenille ja vieraille. Ajanvaraukset olgaruoho@icloud.com, 050 5951338.

2 kommenttia artikkeliin ”Ratkaisukeskeisessä valmennuksessa haetaan tuloksia omien voimavarojen avulla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s