Autismisäätiö tukee asiakkaitaan työllistymisessä

autismisäätiö

Työhönvalmentaja Sari Kautto-Tasa kertoi Autismisäätiön toiminnasta hetyläisille perjantairetkellä.

Suomessa on 80 000 autismin kirjolla olevaa henkilöä. Autismisäätiö tarjoaa yksilöllisiä ja monipuolisia palveluja nuorille ja aikuisille, joilla on jokin neuropsykiatrinen oireyhtymä, kuten autismi, Asperger, ADD, ADHD, Tourette tai piirteitä näistä.

–  Autismin kirjoa henkilöillä voi olla sosiaalisten taitojen ja vuorovaikutuksen pulmia, sopeutumisvaikeuksia koulussa tai töissä, kesken jääneitä opintoja tai lyhyitä, katkenneita työsuhteita. Heillä voi olla vaikeuksia arkisten asioiden kanssa. Joillakin asiakkailla saattaa olla vaikeuksia pitkäjänteisessä ja tavoitteen mukaisessa työskentelyssä – se voi näkyä esimerkiksi keskeytyneinä opintoina tai työsuhteina, mainitsee vastaava työhönvalmentaja Sari Kautto-Tasa Autismisäätiöstä.

Säätiö tukee monin eri tavoin asiakkaidensa työllistymistä. Tarjolla on työhönvalmennusta TE-palvelujen kautta, ammatillista kuntoutusta Kelan kautta ja kuntouttavaa työtoimintaa Helsingin TYP:n kautta. Sosiaalitoimi voi ohjata asiakkaita työ- tai opiskeluvalmennukseen. Autismisäätiön kautta on mahdollisuus myös neuropsykologiseen työkykyarviointiin.

Autismin kirjon henkilöistä 75- 90 prosenttia ei ole työelämässä ja työllistyminen on heille vaikeaa.

– Valmennuksen ja kuntoutuksen avulla pyrimme löytämään heille sopivia ratkaisuja työllistymiseen. Vuonna 2017 Autismisäätiön TE-palveluiden työhönvalmennuksen asiakkaista yli puolet sijoittui avoimille työmarkkinoille, välityömarkkinoille, työkokeiluihin tai opintoihin.

Autismisäätiöllä on asiakkaita kaikista ikäryhmistä – niin juuri täysi-ikäiseksi tulleita kuin eläkeiän kynnyksellä olevia. Heille on tarjolla työllistymispalvelujen lisäksi työ- ja päivätoimintaa, erilaisia asumispalveluita sekä terveydenhuollon palveluita.

–  Nykytrendinä on, että lähes kaikissa työpaikkailmoituksissa korostetaan sosiaalisia taitoja, ja se usein aiheuttaa vaikeuksia asiakkaillemme. Työnantajat pyrkivät palkkaamaan hyviä tiimityöskentelijöitä, vaikka pienempikin sosiaalisuus riittäisi työtehtävien tekemiseen, Kautto-Tasa miettii.

Vallilassa sijaitseva Autismisäätiö oli HeTyn perjantain retkikohteena 19. tammikuuta. Kautto-Tasa kertoi Autismisäätiön taustasta ja työllistymistä tukevista palveluista. Vuonna 1998 perustetulla Autismisäätiöllä on noin 300 työntekijää ja noin 1800 palvelunkäyttäjää. (HM)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s