Hyvät tavat kuuluvat myös bussimatkalle

hyvattavat_blogi_y

Olen kulkenut omalla autolla työmatkani lähes koko urani ajan. Työpäiviini on sisältynyt runsaasti liikkumista paikasta toiseen työni vuoksi nopeassa rytmissä. Silloin auto on ollut paras ja työnantajankin suosittelema vaihtoehto.

Työttömyysaikana minimoin auton käytön käytännön syistä. Vanha rottelo liikkui jotenkin eteenpäin, ja huolehdin välttämättömistä korjauksista ja maksuvelvoitteista eli vakuutuksista ja autoverosta. Toimeentulo oli tiukkaa ja jouduin tinkimään monista muista hankinnoista pystyäkseni jatkamaan auton käyttöä.

Nyt työttömyys on toistaiseksi kohdallani taakse jäänyttä aikaa. Matkat uuteen työpaikkaan kuljen kuitenkin julkista liikennettä käyttäen. Se säästää aikaa ja rahaa, kun matka on selvästi pidentynyt aiempiin työpaikkoihini verrattuna. Minulle tämä on uutta; juna- ja bussikyydit ovat olleet vain vapaa-ajan satunnaista liikkumista varten.

Työmatkani Vantaalta Helsingin ytimeen kestää reilun tunnin, paria eri liikennevälinettä käyttäen. Bussimatkoista on tullut mielenkiintoisia kokemuksia. Suomalaiset ovat väitetysti juroja ja etäisyyttä muihin pitäviä. Silti ilahduttavan monet tervehtivät pysäkillä, etenkin jos kohtaa saman kasvon päivästä toiseen.

Taipumus suojamuuriin näkyy selvimmin bussissa. Kukaan ei istu toisen viereen, jos jossakin on vielä vapaa penkkirivi. Jos joku uskaltaa poiketa tavasta, häntä pidetään vähintään outona. Ihmiset haluavat olla omissa oloissaan, siksi viereen laitetaan käsilaukku, lehteä luetaan leveästi tai eristäydytään muista kuulokkeiden avulla.

Vähitellen lähes kaikki paikat kuitenkin täyttyvät, sen verran isoa kierrosta bussini kulkee. Seisomaan ihmiset joutuvat erittäin harvoin.

Ensin harmittelin pitkää matkustusaikaa. Nopeasti olen löytänyt sillekin ajalle hyödyllistä puuhaa, muita matkustajia matkien. Bussi on ihmisille samaan aikaan lukusali ja kylpyhuone. Yksi kuuntelee musiikkia laput korvissa, toinen lukee uutisia ilmaislehdestä tai kännykästä. Välillä on aikaa viestittelylle, ja naisväki saattaa viimeistellä matkalla meikkiään. Joku on lähtenyt kiireellä kotoa ja lusikoi jugurttia suuhunsa maisemien vilahtaessa. Usein näkee myös matkustajia, jotka jatkavat kyydissä uniaan.

Yleensä bussissa keskustellaan hillitysti, etteivät muut matkustajat häiriinny. Eniten kanssaihmiset tuntuvat häiriintyvän henkilöistä, jotka puhuvat yksityisasioitaan puhelimeen niin, ettei asioiden luonne jää kenellekään matkustajalle epäselväksi. Pitkänmatkan junissa on erillinen kännykkähuone, sellaista ei valitettavasti busseihin saada. Siksi käytöstapoja on hyvä kunnioittaa.

Näin talven keskellä flunssaa ja influenssaa pukkaa. Ratikoissa olen nähnyt valotauluissa ilmoituksia, että voimakkaita hajusteita tulisi joukkoliikenteessä välttää. Yhtä lailla liikennöitsijät voisivat muistuttaa, että yskiessä ja aivastaessa tulisi suojata suu mielellään paperilla. Kädestä ne pöpöt leviävät yhtä lailla kanssamatkustajiin, ja silloin epidemia saa ikävästi kasvualustaa. Toisten huomioiminen on olennainen osa elämää, myös joukkoliikenteessä. (HAM)


HeTy:n blogissa julkaisemme kirjoituksia, joissa käsitellään työttömän tai työssäkäyvän elämää iloineen ja huolineen. Mukana on esimerkiksi ajankohtaisia, yhteiskunnallisia asioita, mutta myös pienen ihmisen mieltä askarruttavia arjen tapahtumia.

Tavoitteena on tuoda vaihtelua ja valonpilkahduksia lukijoille, tarjota samastumisen kokemuksia sekä herättää keskustelua. Kaikki asiat eivät aina ole pelkästään politiikkaa tai byrokratiaa; joskus kirjoitukset voivat vain antaa muuta ajattelemisen aihetta elämästä ja sen kummallisuuksista. Blogit ovat aina kirjoittajansa näkemyksiä. Kirjoituksia tekevät sekä HeTy:n henkilökunta että lukijamme (HeTy:llä on oikeus päättää tekstien julkaisemisesta ja editoimisesta). Kunnioitamme kirjoituksissa muita ihmisiä eli emme mene henkilökohtaisuuksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s