Pandat, Ekberg ja taitoluistelu HeTyn uutisryhmän puheenaiheina

uutiset_uutisryhmä_ekberg

Perinteikkään Ekbergin myymälä koki melkoisen muodonmuutoksen juuri valmistuneessa remontissa. Monet kanta-asiakkaat ovat kauhistelleet, miten historiallinen, tunnelmallinen myymälä on muutettu moderniksi liiketilaksi vanhaa säästämättä. (Kuvassa Ekbergin kahvila. Kuva: Wikipedia)

Etelä-Korean talviolympialaiset, Ekbergin myymälän interiöörin tuhoaminen, Ähtärin pandat, Trumpin kansallispuistojen kaivossuunnitelmat. Nämä ja joukko muita aiheita nousi keskusteluihin Maali-hankkeen uutisryhmän maanantaitapaamisessa HeTyssä. Ryhmässä oli vetäjä David Leen lisäksi mukana kuusi ajankohtaisten asioiden keskustelijaa.

Uutisryhmän tapaamiset aloitetaan leppoisasti tulijoiden kuulumisista. Niitä voi kertoa, jos haluaa. David kertoi siivonneensa lauantaina. Hän oli saanut uudet naapurit ja katseli viikonloppuna etenkin taitoluistelua. Luistelijakaunottarien lumoissa oli myös George, joka ei malttanut jättää tv-ruutua kuin pikkutunneilla.

Sari tutustui Sinebrychoffin museoon ja kokeili itämaista tanssia. Kirsi oli käynyt Kulttuuritalon Tonefest-tapahtumassa ja pääsi juttusille Ile Kallion, Erja Lyytisen ja Juha Torvisen kanssa. Brandon perehtyi viikonloppuna paperianimaatioihin. George vietti viikonlopun Lappeenrannassa ja tapasi Venäjältä tulleita ystäviään. Anne ja Meeri käyttivät vapaat rentoutumiseen. Molempien tekemisiin liittyivät koirat; Anne ulkoilutti ”terapiakoiraansa” ja Meeri trimmasi lemmikkejään.

uutinen_uutisryhmä_panda

Uutisryhmässä keskustellaan niin henkilökohtaisista kuulumisista kuin ajankohtaisista asioista. Yksi viime aikojen puheenaiheista on ollut pandakaksikon vuokraaminen Kiinasta Ähtärin eläinpuistoon. Uutinen herätti ryhmässä pohdiskelua pandojen koosta ja eläinten olosuhteista Ähtärissä. Kuvan panda ei liity juttuun. (Kuva: Wikipedia)

Maailma seuraa mielenkiinnolla, sallivatko jenkit kaivostoiminnan kansallispuistoissaan, kuten presidentti Donald Trump on kaavaillut. Vastakkain ovat ympäristön suojeleminen ja talous työpaikkoineen. Anne muistutti, että Suomessakin on saatu kaivoksilla tuhoa aikaan. Ihmeellisesti Suomi on päästänyt ulkomaiset yritykset möyrimään maaperässään. Isäntämaa ei saa silloin maksimaalista hyötyä. Globaalisuus on olennainen osa nykypäivää.

Uutisissa on seurattu myös kiinalaispandojen kotoutumista Suomeen. Pyry ja Lumi ovat asettuneet Ähtärin eläinpuistoon. Monet odottavat pääsevänsä katsomaan karvatassuja; karanteeni jatkuu 17. helmikuuta asti. Uutisryhmässä pandaa googletettiin heti ja jäsenille selvisi, että pandat ovat selvästi suomalaiskarhuja pienempiä, aikuisina pyöreästi sadan kilon painoisia.

Suomalaiskarhut ovat tyypillisesti lähempänä 200 kiloa – suurin luonnonvarainen karhu on painanut 373 kiloa. Esiin nousi myös Kuusamon suurpetokeskus ja ”karhuemo” Sulo Karjalainen, jonka karhukatras on saanut maailmanlaajuista mainetta televisio-ohjelmissa. Juuso-karhun taidetta on jopa myyty huutokaupoissa. (dokumentti Ylen Elävässä arkistossa: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/09/28/karhuemo-sulo-karjalainen)

Ryhmäläisten muistissa oli aiempia retkiä Ähtäriin. Joku oli kokenut aitauksessa 1990-luvulla ympyrää kiertäneet sudet ahdistuneiksi ja jopa häiriintyneiksi. Uutisryhmässä mietittiin, että ehkä tilat ovat tänä päivänä suuremmat ja eläinten viihtyvyys parempi.

Ekbergin myymälän sisustuksen tuhoaminen saneerauksessa aiheutti monessa närää. Ihmetystä herätti, miksei Museovirasto ole listannut Ekbergiä suojeltaviin kohteisiin. Kömmähdyksen vuoksi 1900-luvun alusta oleva ainutlaatuinen kauppamiljöö on nyt tuhottu ja tilalle on tehty moderni liiketila.

uutiset_uutisryhmä_HeTy_David_Lee

– Yksi uutisryhmän rikkauksista on se, että saamme tietoa eri kulttuureista tulevien kotimaan asioista. Samat uutiset eivät välttämättä nouse meillä tiedotusvälineisiin, pohtii David Lee. (Kuva: Antti Mutta)

HeTyn uutisryhmä sai alkunsa vuonna 2015 Metropolian opiskelijoiden projektista. David Leen mukaan nykyinen toiminta on rennompaa, mutta noudattaa samoja periaatteita. Uutisryhmässä sivutaan maailman asioita ja kerrotaan mielipiteitä puolesta tai vastaan.

-Keskustelut ovat hyvin opettavaisia. Mukana on ollut maahanmuuttajia, jotka ovat kertoneet oman kulttuurinsa puheenaiheista. Ne eivät välttämättä nouse esiin meidän medioissamme. Tällaiset hetket ovat hyvin valaisevia, Lee sanoo.

Välillä tulijat kertovat omakohtaisia kokemuksiaan eri aiheista, ja osa muisteluista on hyvin koskettavia. Henkilökohtaisiin tarinoihin ei silti tarvitse mennä – tarvittaessa pontta keskusteluihin haetaan lehtiä ja älypuhelimen uutissovelluksia selaamalla.

-Kaikki mukaan avoimin mielin. Juteltavaa varmasti riittää, Lee kannustaa. (HM)

Uutisryhmä maanantaisin klo 1011 Helsingin Työkanava HeTy ry:n tiloissa (Katajanokanlaituri 4, K6, 2. krs). Lisätiedot: david.lee@hety.fi, 045 694 3060.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s