Whittakeria, Vesalaa ja Gagaa kuunneltiin HeTyn levyraadissa

LR

Levyraadissa kuunneltiin ensimmäisellä kerralla osallistujien vapaasti valitsemia kappaleita. Tarjolla oli monipuolinen kattaus eri aikojen ja tyylisuuntien musiikkia.

Musiikki herättää tunteita. Puolesta tai vastaan. Toisinaan välinpitämättömyyttä ja yhdentekeväisyyttä, jotka nekin kuvaavat ajatusmaailmaamme. Musiikki voi olla itsessään elämys. Se voi myös olla osa isompaa kokonaisuutta, ajatellaan vaikkapa elokuvia, teatteriesityksiä ja performansseja.

Jokainen meistä tietää ja tuntee musiikin voiman. Se auttaa irtautumaan arjen huolista; silloin kokemus on yleensä myönteinen. Se voi myös aiheuttaa ärtymystä ja kielteisiä tunteita – esimerkiksi silloin, kun se tulee vastoin tahtoamme naapuriasunnosta seinän takaa tai on viraston puhelinlinjalla loputtomalta tuntuvana odotusmusiikkina. Musiikkiin liittyy usein muistoja ja siksi miellämme tietyt artistit ja kappaleet läheisiksi.

VESALA PROMO

Vesalan kappale jakoi raadin mielipiteet. Monet pitävät tiukasti suomalaisten arjessa ja ongelmissa pitäytyvistä sanoituksista. Joillekin laulut ovat liian ahdistavia. Kuva: Juha Mustonen.

Näitä tunteita hyödynnetään Metropolia Ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden vetämissä kokoontumisissa HeTyssä. Ensimmäisellä kerralla opiskelijat järjestivät levyraadin. Kukin osallistuja valitsi yhden kappaleen listalle, ja ne arvioitiin yhdessä.

Listasta tuli monipuolinen ja mielenkiintoinen. Sille nousivat Roger Whittaker, Otis Redding, Vesala, ZZ Top, The Blackwater Fever, Jarkko Ahola, Tony Bennett & Lady Gaga, Pink Floyd sekä Lisa Nilsson & Aki Sirkesalo.

Arvioissa mietittiin esimerkiksi laulajan historiaa ja ammattitaitoa, biisin sopivuutta artistille, tyylisuunnan purevuutta ja sanoitusten ajankohtaisuutta.

Nilssonin ja Sirkesalon kaksikielinen duetto sai runsaasti sympatioita, samoin konkarilaulaja Whittakerin haikeaa lähtöä kuvaava kappale. Gagan ja Bennettin yhteinen big band –biisi oli monille yllätys – onhan laulajillakin lähes 60 vuotta ikäeroa. Vesala jakoi mielipiteitä. Toiset pitävät sanoitusten realismista, joillekin laulujen synkkyys on liikaa.

Laulut herättivät muistoja nuoruudesta ja palauttivat mieleen lapsuuskodin musiikkivalinnat. Kommenteissa sivuttiin niin baaritunnelmia kuin konserttikokemuksia. Kuulijat heittäytyivät levyraatiin hienosti mukaan, vaikka artisti tai kappale olisi ollut tuntemattomampi

Lady_Gaga_&_Tony_Bennett_(17172379719)_pienempi

Tony Bennett ja Lady Gaga. Kuva: Sarah Ackerman.

Metropolian sosiaalialan opiskelijoiden vetämänä pidetään kaikkiaan viisi ohjauskertaa.

– Tavoitteena on luoda narratiivista elämäkertatyöskentelyä. Sen kautta saamme ryhmäläiset pohtimaan ja sanoittamaan omaa tarinaansa. Ohjattava kertoo tarinansa ja ohjaaja esittää vaihtoehtoisia huomioita. Niiden avulla ohjattava voi nähdä itsensä eri lailla. Ohjattava saa positiivisista huomioista voimaa mahdollisiin vaikeisiin aikoihin, muotoilevat opiskelijat Jon Tikander, Eetu Tiainen ja Juuso Frilander.

Ensimmäinen tapaaminen sujui levyraadin merkeissä, ja musiikki on mukana ainakin osittain tulevissa kokoontumisissa.

– Kappaleiden on tarkoitus herättää muistoja kuulijassa. Ajatuksia ja tuntemuksia jakamalla lisätään osallisuutta ja sosiaalisuutta. Myönteisten kokemusten jakaminen lisää osaltaan hyvän olon tunnetta ja on voimaannuttavaa, opiskelijat sanovat.

Seuraavat neljä tapaamista toteutetaan Metropolian opiskelijoiden opintosuunnitelman mukaisesti. Levyraati osoittautui niin suosituksi, että sitä jatketaan Maali-hankkeen osana myöhemminkin. (HM)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s