Työtön ei ole toimeton

photo-1428895009712-de9e58a18409

Ihmisten suhtautuminen työttömyyteen vaihtelee suuresti. Pahimmillaan työtön on henkilö, jota entiset ystävät karttavat kuin taudin saanutta. Toisille asialla ei ole varsinaista merkitystä –  silloin ihmissuhteet on ja pysyy työstatuksesta riippumatta. Jos näin on, työtön voi saada lähipiiriltään tarpeellista ja merkittävää henkistä tukea selviytyäkseen elämänmuutoksesta.

Sosiaalisen elämän merkitystä ei voi liikaa korostaa. Ihminen voi jakaa kokemuksensa ja huolensa muiden kanssa, se helpottaa vaikeiden asioiden käsittelyä. Usein toinen mielipide on tarpeen ratkaisuja tehtäessä. Yksinäisille hetkillekin on paikkansa; silloin voi rauhoittua ja keskittyä vaikka mieliharrastuksiinsa vailla pakollista vuorovaikutusta.

Meillä jokaisella on omat vastuumme ja velvollisuutemme. Osa niistä pysyy elämäntilanteesta riippumatta. Lapset vaativat läheisyyttä ja kasvatusta – koko perheen läsnäoloa. Vaikka työttömyys onkin ikävä asia, silloin useimmilla jää kuitenkin enemmän aikaa jälkikasvulleen.

Monilla keski-ikään ehtineillä ja sen ylittäneillä on iäkkäitä vanhempia tai muita sukulaisia, joiden terveys on heikentynyt. Heille apu on tarpeen; monet toimivat läheisensä omaishoitajana, niin työssä käydessään kuin työttömänä. Näin on itsellänikin. Vanhempieni kunto on heikentynyt ja autan heitä päivittäin arjen asioissa sekä välillä vaikeammissa byrokratian kiemuroissa.

On hienoa, jos pystymme antamaan aikaa ja huomiota toisillemme. Aina ei tarvitse olla sukulaissuhdetta taustalla; joku auttaa vanhaa ystävää, toinen naapuria. Silloin tällöin ovikelloni soi ja naapurin pappa kysyy, voisinko käyttää häntä terveysasemalla tai tuoda hänelle lähikaupasta ostoksia. Autan mielelläni – siitä tulee hyvä mieli molemmille.

Joku käyttää työttömänä lisääntyneen vapaa-aikansa kuntoiluun, toinen asuntonsa remontoimiseen. Omaehtoinen opiskelu ja itsensä sivistäminen on hieno tapa käyttää ylimääräiset tunnit. Kirjastot tarjoavat ilmaiseksi tietoa, samoin televisio lukuisine ilmaiskanavineen. Parhaimmillaan tällaisesta opiskelusta on hyötyä omassa arkielämässä, ja se voi parantaa jopa työllistymistä ja auttaa uudessa uravalinnassa.

Monet ovat mukana erimuotoisissa vapaaehtoistoiminnoissa. Ne voivat olla yhteiskunnallisissa laitoksissa, esimerkiksi päiväkodeissa tai vanhusten palvelulaitoksissa. Seurakunnilla on monenlaista vapaaehtoistyötä. Haluttuja ovat myös erilaiset talkootyöt esimerkiksi urheilutapahtumien tai konserttien parissa. Vapaaehtoistyöllä voi hienosti saada lisäsisältöä elämäänsä.

Asioidessani työttömyysaikana TE-toimistojen virkailijat joskus kauhistelivat, kuinka olen voinut olla työttömänä niin pitkään. Pitkittynyt työttömyys ei johtunut laiskuudesta työnhaussa, vaan oman alani vaikeasta työllistysmistilanteesta. Virkailijoiden reaktio tuntui masentavalta ja epäoikeudenmukaiselta. Kauhistelun sijasta olisi parempi antaa tukea työnhakuun ja ymmärrystä meidän jokaisen arkeen. Työtönkin voi käyttää aikansa arvokkaasti ja hyödyllisesti. (HAM)


HeTy:n blogissa julkaisemme kirjoituksia, joissa käsitellään työttömän tai työssäkäyvän elämää iloineen ja huolineen. Mukana on esimerkiksi ajankohtaisia, yhteiskunnallisia asioita, mutta myös pienen ihmisen mieltä askarruttavia arjen tapahtumia.

Tavoitteena on tuoda vaihtelua ja valonpilkahduksia lukijoille, tarjota samastumisen kokemuksia sekä herättää keskustelua. Kaikki asiat eivät aina ole pelkästään politiikkaa tai byrokratiaa; joskus kirjoitukset voivat vain antaa muuta ajattelemisen aihetta elämästä ja sen kummallisuuksista. Blogit ovat aina kirjoittajansa näkemyksiä. Kirjoituksia tekevät sekä HeTy:n henkilökunta että lukijamme (HeTy:llä on oikeus päättää tekstien julkaisemisesta ja editoimisesta). Kunnioitamme kirjoituksissa muita ihmisiä eli emme mene henkilökohtaisuuksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s