Rahallista ja henkistä tukea

al-nik-466386-unsplash

Kun oma elämä järkkyy esimerkiksi työttömyyden takia, sopeutuminen voi vaatia suuria ponnistuksia. Päällimmäisenä on suurimmalla osalla huoli omasta toimeentulosta. Työttömyyspäivärahojen, työmarkkinatuen, asumistuen ja toimeentulotuen avulla on tarkoitus selvitä vaikeasta välivaiheesta, kunnes pääsee jälleen uuteen työhön. Joku tekee pätkätöitä, toinen lainaa läheisiltään rahaa.

Menot on sopeutettava pienentyneisiin tuloihin. Vapaa-ajan riennot ravintolailloista ja lätkämatseista teatteri-iltoihin vähenevät, yksityisautoilu saattaa vaihtua julkiseen liikenteeseen. Lähikaupan ruokatarjoukset kiinnostavat entistä enemmän huolettoman ostamisen sijaan. Muodikkaasti pukeutuminen ei olekaan enää ensisijaista – vaatteiden ja asusteiden osto vaatii syvempää harkintaa.

Raha ei ehkä riitä enää lainanlyhennyksiin, silloin on syytä soittaa pankkiin ja sopia  maksujärjestelyistä. Luottotietojen menetys uhkaa, jos antaa asioiden mennä rempalleen. Se hankaloittaa kovasti elämää. Yhteiskunta tarjoaa velkaneuvontaa, josta voi olla hyötyä työttömäksi joutuneelle. Tällaista neuvontaa on tarjolla myös HeTyssä.

Omasta terveydestään on hyvä huolehtia työttömänäkin. Työsuhteessa työterveyshuolto on yleensä vaivaton vaihtoehto, työtön kääntyy pääasiassa kunnallisen terveydenhuollon puoleen. Kun yleisterveydentila kartoitetaan, työtön voi saada apua ongelmiinsa niin fyysisellä kuin henkisellä tasolla. Omaa jaksamistaan ei pidä vähätellä. Liikuntakin kohentaa mieltä ja auttaa selviytymisessä.

Psyykkiseen jaksamiseen pitäisi muutenkin kiinnittää huomiota. Huolia ei pidä kantaa yksin – niiden jakaminen läheisten kanssa keventää omaa taakkaa. Usein kynnys ongelmista kertomiseen on suuri, mutta sen tehtyä huomaa olonsa helpottuneen. Sosiaalinen elämä auttaa muutenkin siirtämään omat murheet hetkeksi taka-alalle.

Harmittavan usein unohdamme työkaverimme tai läheisemme henkisen tukemisen. Pelkkä kuunteleminen ja avoimuus riittävät monesti kannustukseksi. On paikallaan kysyä toiselta, kuinka voit ja mitä sinulle kuuluu. Koulumaailmassa on tukioppilaita, jotka auttavat uusia oppilaita sopeutumaan. Samaa tukea tulisi antaa työelämässä niin uudelle työntekijälle kuin pitkältä sairaslomalta palaavalle, äitiys- tai isyyslomalaisia unohtamatta.

Pidin itse noin 20 työvuoden jälkeen vuorotteluvapaan. Työnantaja ei ottanut kertaakaan sen aikana yhteyttä, vaikka olisin arvostanut minua kohtaan osoitettua kiinnostusta. Jännitys kasvoi työhön paluun lähestyessä. Koin helpotusta ajatellessani, että saan sentään palata tuttuun työhöni. Paluu oli kuitenkin shokki: vaihtoon menivät toimenkuva, alue ja jopa työpiste. Olipa firman omistajakin vaihtunut. Työnteon olisi pitänyt jatkua heti normitahdissa, mutta en siihen kyennyt. Olisi ollut kiva, että minunkin mielipidettäni olisi kysytty muutoksia tehtäessä. Tunsin olevani tyhjän päällä, enkä halunnut enää jatkaa sellaisen työnantajan palveluksessa. (HAM)


HeTy:n blogissa julkaisemme kirjoituksia, joissa käsitellään työttömän tai työssäkäyvän elämää iloineen ja huolineen. Mukana on esimerkiksi ajankohtaisia, yhteiskunnallisia asioita, mutta myös pienen ihmisen mieltä askarruttavia arjen tapahtumia.

Tavoitteena on tuoda vaihtelua ja valonpilkahduksia lukijoille, tarjota samastumisen kokemuksia sekä herättää keskustelua. Kaikki asiat eivät aina ole pelkästään politiikkaa tai byrokratiaa; joskus kirjoitukset voivat vain antaa muuta ajattelemisen aihetta elämästä ja sen kummallisuuksista. Blogit ovat aina kirjoittajansa näkemyksiä. Kirjoituksia tekevät sekä HeTy:n henkilökunta että lukijamme (HeTy:llä on oikeus päättää tekstien julkaisemisesta ja editoimisesta). Kunnioitamme kirjoituksissa muita ihmisiä eli emme mene henkilökohtaisuuksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s