Perjantairetki 6.4. Nykytaiteen museo Kiasmaan

Kiasma on nykytaiteen koti, jonne kaikki ovat tervetulleita. Kiasmassa ihastutaan, vihastutaan, hämmästytään, vaikututaan ja viihdytään. Kiasma tekee tunnetuksi ja kerää oman aikamme taidetta – sitä, mitä taiteilijat tekevät juuri nyt.

Kiasmassa ovat esillä seuraavat taiteilijat ja näyttelyt:

Maija Luutosen maalaustaiteen rajoja laajentava näyttely. Luutosen työskentelyssä kaksiulotteinen materiaali eli paperille tehty maalaus taipuu kolmiulotteiseksi installaatioksi. Luutonen toteuttaa uuden teoskokonaisuuden tilaan, jonka korkeutta ja luonnonvaloa hän hyödyntää oivaltavasti. Näyttelyssä nähdään paitsi maalausta myös tekstiiliä, esineitä ja veistoksia. Maija Luutonen on ensimmäinen taiteilija, joka on valittu Alfred Kordelinin säätiön tukemaan Kiasma Commission by Kordelin -sarjaan.

Vladislav Mamyshev-Monroe oli tuhansien kasvojen mies ja kuului Leningradissa 1980-luvulla esiin nousseen uuden taiteilijasukupolven näkyviin hahmoihin. Hänen erityislahjanaan oli kyky mukautua eri rooleihin, olla yhtä aikaa hauska ja vakava. Mamyshev-Monroe tuli tunnetuksi valokuvistaan, videoistaan ja performansseistaan, joissa hän muuntautui historiallisiksi henkilöiksi sekä elokuvien ja tarinoiden sankareiksi. Lisänimensä taiteilija lainasi idoliltaan, filmitähti Marilyn Monroelta. Kiasman näyttelyssä Tähtipölyä Venäjältä nähdään joukko Mamyshev-Monroen ikonisia kuvia ja videoteoksia 1990- ja 2000-luvulta. Mukana loistavat Marilyn Monroen lisäksi mm. Dracula, paavi, Elizabeth Taylor ja Jeesus.

Erkka Nissisen ja Nathaniel Mellorsin teos The Aalto Natives tarkastelee humoristisessa ja samalla kriittisessä valossa suomalaisuutta luovuuden, nörttihuumorin sekä kansallisesti tunnustetun merkkihenkilön kautta esihistoriallisesta ajasta robotiikkaan saakka. Näyttely sisältää myös molempien taiteilijoiden omaa tuotantoa, joita yhdistää outouden ja yllättävien juonenkäänteiden lisäksi hirtehinen ja absurdi huumori. Nissinen ja Mellors tutustuivat toisiinsa Rijksakademie van beeldende kunsten -taidekoulussa Amsterdamissa.

Lähdemme retkelle HeTyn tiloista Katajanokalta klo 12:40. Retki on ilmainen ja kaikille avoin.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s