InPromptu tarjoaa yhdistyksille tukea digiosaamiseen

IMG_6427

Tietotekniikka uudistuu jatkuvasti. Muutokset aiheuttavat omat paineensa tehokkaaseen työskentelyyn. Taitonsa voi päivittää InPromptu-hankkeeseen osallistumalla.  Kouluttajat Rauno Haapanen ja Pentti Peltola uskovat, että vanhoista rutiineista luopuminen johtaa tehokkaampiin toimintatapoihin ja viestintään.

Helsingin Työkanava HeTy ry ja TIEKE Tietoyhteiskunnan Kehittämiskeskus ry käynnistävät InPromptu-hankkeen. Erilaisille yhdistyksille suunnatussa hankkeessa kohennetaan digiosaamista. Kynnys käyttää tietotekniikkaa eri tilanteissa alenee, samoin paranevat taidot etsiä, hyödyntää ja jakaa tietoa.

– Kuvitellaan yhdistys X, jonka toimintaa vanhentuneet käytännöt ja hitaat tietokoneet haittaavat. Ongelmia voi aiheuttaa esimerkiksi tiedon levittäminen yhdistyksen sisällä sekä sen välittäminen sidosryhmille. InPromptu-koulutuksen avulla lisäämme tietoteknistä osaamista yhdistyksissä. Tavoitteena on saada aikaan ajallisia säästöjä ja sujuvuutta arjen rutiineihin, kiteyttää hankekoordinaattori Rauno Haapanen.

Alkuvaiheessa InPromptuun pyritään saamaan mukaan 5–6 yhdistystä. Painopiste on työttömien yhdistyksissä.  Sopivia yhdistyksiä etsitään muun muassa Työttömien Keskusjärjestön kautta.

Hankkeeseen valittujen yhdistysten kanssa tehdään aiesopimukset. Koulutus räätälöidään yhdistyksen tarpeiden mukaiseksi. Koulutus voi olla kestoltaan muutaman tunnin tai koko päivän. Jotkut asiakokonaisuudet voivat vaatia useampia tapaamiskertoja. Kotitehtävät kuuluvat koulutukseen.

Ikärajoja hankkeessa ei ole. Osallistujilta edellytetään kuitenkin tietotekniikan perusosaamista. Ihanteellista olisi, että osallistujilla on omat kannettavat tietokoneet. Tablettien ja älypuhelinten hyötykäyttöön tutustutaan myös osana koulutusta.

IMG_6409

InPromptu tarkoittaa käsillä olevaa tai käytettävissä olevaa. Sana kuvaa Rauno Haapasen mielestä mainiosti hankkeen tavoitteita – tarkoituksena on tehdä digiosaamisesta jokapäiväistä rutiinia. Yhdistyksille suunnattu digiopetus täydentää Haapasen mukaan HeTyn aiempaa koulutustarjontaa, joka on sisältänyt muun muassa tietokoneiden alkeis- ja ajokorttikursseja.

Kurssien alkuosa on lähiopetusta, joka toteutetaan joko HeTyn koulutuskeskuksessa Helsingissä Katajanokalla tai muissa koulutettavia lähellä olevissa paikoissa. Jatko voidaan tarvittaessa hoitaa myös etäopetuksena, esimerkiksi webinaarin tai Skype-kokouksen muodossa. Vaikka läsnäolo koulutuksessa on toivottavaa, välimatka ei ole este osallistumiselle.

Alkuvaiheessa kartoitetaan koulutustarpeita. Kyselyn tulosten perusteella määritellään koulutusten sisältö ja toteutusmuodot. Samassa päätetään, mitä välineitä koulutuksissa tarvitaan. Seuraavaksi yhdistyksiä aktivoidaan mukaan valtakunnalliseen toimijaverkostoon, jossa vaihdetaan tietoja ja kokemuksia sekä jalostetaan toimintamalleja edelleen.

Kouluttajat seuraavat yhdistysten toimintaa ja kartoittavat alueellisia tarpeita.  Havaintojen ja saadun palautteen mukaan tuotetaan ohjeita ja tukimateriaalia. Materiaalit ovat myöhemminkin kaikkien vapaasti hyödynnettävissä. Lopputuloksena on paikallista pätevyyttä, jota on helppo jakaa eteenpäin.

– Sen sijaan, että jokainen erikseen keksisi toimintatavat ja ratkaisut samoihin ongelmiin, on järkevää jakaa jo hyväksi havaittu tieto muillekin.

IMG_6420.JPG

Pentti Peltola kuuluu InPromptun kouluttajakolmikkoon. Peltola on ollut vuosia HeTyssä tietokonekurssien vetäjänä. Hän on opettanut myös kansanopistossa ja kauppaoppilaitoksessa.

Hankkeen päätoteuttaja TIEKEstä InPromptuun tulee kolme edustajaa ja HeTystä kolme käytännön toteuttajaa. Haapanen on vetänyt tietokoneen alkeiskursseja. Hänellä on markkinointi-, tiedotus- ja viestintätaustaa sekä kouluttajakoulutusta. Koulutusvastaava Pentti Peltolalla on pitkä historia tietokonekurssien vetäjänä sekä HeTyssä että ulkopuolella. Kolmantena ryhmässä on järjestelmäasiantuntija Jarmo Laakso; hän tuntee laitteet ja järjestelmät.

Kaikki hankkeen koulutukset ovat ilmaisia. Haapanen tähdentää, että vastaavaa koulutusta on tarjolla monillakin tahoilla, mutta ne maksavat helposti satoja euroja. Maksuttomuus alentaa osallistumiskynnystä. Osallistujat maksavat itse matkakulunsa ja mahdolliset ruokailunsa.

Koulutuksiin osallistuvat saavat OpenBadge-osaamismerkit ja todistuksen. OpenBadget ovat digitaalisia osaamismerkkejä, joilla voidaan osoittaa myös koulutusjärjestelmän ulkopuolella hankittua osaamista.

InPromptu-hanke kestää 2,5 vuotta. Rahoitus tulee Euroopan sosiaalirahasto ESR:ltä.

– Meillä on kovat odotukset tulosten suhteen. Toivomme, että yhdistykset saavat konkreettista hyötyä ja lisäpotkua toimintoihinsa. Silloin he voivat keskittyä varsinaiseen tehtäväänsä ilman, että toimistorutiinien ja tekniikan pähkäily vie turhaan energiaa, Haapanen toteaa. (HM)

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s