Keskustelujen ja testien avulla uudelle uralle

dream-job-2904780_1920

Mille alalle suuntaudun? Voinko vaihtaa alaa? Mikä työ sopii minulle? Millainen suunnitelma on realistinen? Tällaisia kysymyksiä asiakkaat pohtivat TE-toimiston ammatinvalinnanohjauspalvelun psykologien kanssa.

– Kartoitamme asiakkaan vahvuuksia ja pyrimme lisäämään hänen itsetuntemustaan. Keskustelujen lisäksi apuna ovat erilaiset testit ja kyselylomakkeet. Annamme tietoja eri ammateista, koulutuksesta ja työllisyystilanteesta. Pyrimme poistamaan esteet asiakkaan työllistymiseltä, kertoo ammatinvalintapsykologi Riitta Sahla Uudenmaan TE-toimistosta.

Ammatinvalinnanohjauksen testit eivät ole rekrytointitestejä, vaan niissä katsotaan ihmisen persoonallisuutta, taitoja ja kiinnostuksen kohteita. Kyselylomakkeiden tarkoituksena on ohjata asiakkaan kanssa käytäviä keskusteluja oikeaan suuntaan.

Sahlan vastuualueeseen kuuluvat etenkin kotoutuvat maahanmuuttajat, mutta hän tekee töitä muidenkin asiakkaiden kanssa.  Sahlan mukaan ohjauksen alkuvaiheessa usein edetään pienin askelin.

– Monet kotoutuja-asiakkaista ovat juuri päässeet jostakin koulutuksesta ja miettivät suuntaa itselleen. Maahanmuuttajien kohdalla ohjaukseen liittyy usein kulttuurisen tiedon välittäminen.

Ikähaitari ammatinvalinnanohjauksessa on laaja, työuran alkuvaiheessa olevista lähellä eläkeikää oleviin asiakkaisiin. Sahla korostaa, että suhtautuminen omaan ikään on yksilöllistä. Yksiselitteistä rajaa sopivaan eläkeikään ei voi sanoa.

– Kun ikää tulee, samalla itsetuntemus ja realismi kasvaa. Se on rikkaus, Sahla sanoo.

Yhtenä isona asiakasryhmänä Sahlalla ja hänen kollegoillaan ovat oppimisvaikeuksista kärsivät. Psykologien kanssa voi pohtia, millainen koulutusmuoto olisi itselle paras.

TE-toimiston ammatinvalinnanohjauksen kesto vaihtelee yleensä yhdestä muutamaan ohjauskertaan. Jos kyse on ammatillisesta kuntoutuksesta tai asiakkaalla on terveydellisiä rajoitteita, ohjaus voi kestää pitempään.

– Voimme kertoa avoinna olevista palkkatuki- ja työkokeilupaikoista, mitä löytyy järjestelmästämme. On aina silti parempi, jos asiakkaalla on itsellään taitoa etsiä sopivia paikkoja. Varsinaista työhönvalmennusta emme tee, sitä varten on muut tahot.

Ammatinvalinnanohjaus on vapaaehtoista ja luottamuksellista. Sahla kertoo, että psykologit tekevät yhteistyötä asiakkaan luvalla työllistymiseen ja kouluttautumiseen liittyvissä asioissa muiden asiantuntijoiden kanssa.

– Sovimme yhdessä asiakkaan kanssa, mitä tietoja välitämme. Hyödyllistä on tiedon välittäminen asiakkaan ammatillisesta suunnitelmasta. Tähän voi sisältyä kouluttautumiseen, työnhakuun ja työkykyyn liittyvää tietoa.  Meillä on tarvittaessa myös mahdollisuus lähettää asiakas lääkärin tai neuropsykologin tutkimuksiin tai työkyvyn arviointiin.

– Teemme yhteistyötä Kelan, terveydenhuollon, oppilaitosten, työnantajien, sosiaalityöntekijöiden ja yhdistysten kanssa. Yhteistyö TE-toimiston sisällä eri virkailijoiden kesken on myös keskeistä.

Yleisöä kiinnosti kuulla, ovatko ammatinvalinnanohjauksen psykologit vaitiolovelvollisia vai pitääkö keskusteluissa olla varpaillaan.

– Psykologin ammattietiikan periaatteena on vaitiolovelvollisuus. Koska olemme myös virkamiehiä, ohjeistamme asiakkaita tietyissä asioissa. Esimerkiksi neuvomme työnhakijan ja ammatillisen kuntoutuksen asiakkaan oikeuksista ja tarvittaessa konsultoimme yhteistyötahoja.

– Kyse on tavallaan rajapinnasta. Palvelun on oltava luottamuksellista, mutta toisaalta yhteistyön on toimittava eri asiantuntijoiden ja yhteistyötahojen suuntaan. Sovimme asiakkaan kanssa mitä tietoja vaihdetaan ja pyydämme asiakkailta tarvittaessa suostumuksen mahdolliseen tietojen vaihtoon, Sahla muotoilee.

Palvelutilanteissa olennaista on asiakkaan oma motivaatio – se vaikuttaa vahvasti onnistumiseen.

Uudenmaan TE-toimiston ammatinvalinnanohjauspalvelujen jonot ovat tällä hetkellä ennätyspitkät eikä aikaa saa yleensä suoraan. Asiakkaita otetaan jonoon ja heihin otetaan yhteyttä, kun aikoja vapautuu.

– Ruuhkaisuudesta huolimatta jonoon kannattaa ehdottomasti ilmoittautua, jos vain on tarvetta ammatinvalinnanohjaukselle, korostaa Sahla. (HM)

Riitta Sahla kertoi ammatinvalinnanohjauksesta 9. huhtikuuta Helsingin Työkanava HeTy ry:n viikkovieraana.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s