Katajamäen taulut kertovat tarinoita eletystä elämästä

20180425_150803.jpg

Anna Taiteilija Kati Katajamäki ja Maali-hankkeen koordinaattori David Lee tutkivat teoksia ennen ripustamista. Pöydällä maalaus Sininen hetki.

Katajanokkalainen Kati Katajamäki varasi ystävänsä kanssa matkan Kreikkaan. Matkan aikana hän näki oliivipuita, joihin vuohi yritti kiivetä. Tilanne tarjosi oivan aiheen taululle. Katajamäki toteutti näkemyksensä ja matkakumppani halusi ostaa taulun.

Yhtä lailla Katajamäki koki luovuuden hetken nähdessään Lapissa syksyisen joen, joka heijasteli kultaa. Tai ollessaan Kreikassa maanjäristyksen iskiessä. Keuruulla nähty puun kaatuminen johti ajatukseen aarteesta puun alla. Se on kuitenkin henkinen aarre.

Suomenlinnassa liikkuessaan Katajamäki ikuisti näkymiä kankaalle. Taulut olivat esillä Finnjet-aluksella –  ne löysivät ostajansa pääosin Saksasta.

– Tauluni kertovat tarinoita elämän varrelta. Se on myös uuden näyttelyni nimenä, Katajamäki kertoo.

Ähtärissä syntynyt Katajamäki osoitti taiteellisuutensa jo lapsena. Opettaja kehotti pyrkimään Ateneumiin, mutta isä vastusti ajatusta. Niinpä elämä johdatti Katajamäen toisenlaiseen taiteen opiskeluun.

– Olen käynyt lukuisia kursseja sekä opiskellut kirjeopiston kautta. Oppia olen saanut monilta eri taiteilijoilta niin Suomessa kuin Ruotsissa asuessani.

Keuruun kansalaisopiston maalauskursseilla Katajamäki kävi 17 vuotta. Paikallisen yläasteen ja lukio rehtori huomasi Katajamäen taidot ja pyysi hänet kuvaamataidon tuntiopettajaksi.

Muuttaessaan Helsinkiin Katajamäki pyrki vapaaseen taidekouluun. Opettaja totesi, ettei hänen tarvitse enää käydä kouluja. Opit ovat menneet perille ja Katajamäki on voinut keskittyä taiteen tekemiseen.

– Olen pitänyt yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut taiteilijaseurojen kautta yhteisnäyttelyihin. Taulujani on ollut esillä gallerioiden lisäksi julkisissa tiloissa sekä ravintoloissa.

20180425_150952.jpg

Katajanokkalainen Kati Katajamäki on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja on osallistunut moniin yhteisnäyttelyihin. HeTyn koulutuskeskukseen Katajamäki on tuonut yksitoista öljyvärimaalausta. Taustalla Odysseuksen taru –triptyykki odottaa seinälle pääsyä.

Öljyvärejä Katajamäki on käyttänyt 13-vuotiaasta lähtien. Hän tekee taulut oikeaoppisesti pellavakankaalle kiilakehyksiä hyödyntäen. Hän on kokeillut akryylivärejä sekä akvarellien tekemistä. Onpa meriittilistalla yksi grafiikkatyökin.

– Öljyvärityöt ovat isokokoisempia kuin akvarellit. Pääasiassa teen tauluni esittävistä, konkreettisista aiheista. Olen kokeillut eri tyylejä, muun muassa kubismia.

Yhden taulun maalaaminen vie muutaman päivän. Katajamäki on elämänsä aikana maalannut yli 2000 taulua. Valikoidut 30 teosta ovat päätyneet hänen kotinsa seinille.

– Olen tehnyt muutamia muotokuvia, joissa katse seuraa mukana. Niissä koen erityisesti onnistuneeni. Ihmiskuvien lisäksi olen maalannut kissojen ja koirien muotokuvia.

Katajamäki on harmissaan, etteivät nykynuoret arvosta tauluja sisustuselementtinä. He ostavat mieluummin seinilleen julisteita. Katajamäki ei kuitenkaan lannistu. HeTyn koulutuskeskuksen näyttelyssäkin kaikki teokset ovat myytävänä.

– Esillä on yksitoista öljyvärimaalausta – muun muassa tarinoita Kreikasta. Maalaukset ovat ennen kaikkea värikkäitä. Jokaisen näyttelytaulun yhteydessä on pieni teksti kertomassa taustoista, Katajamäki luonnehtii. (HM)

Kati Katajamäki: Tarinoita-näyttely Helsingin Työkanava HeTyn koulutuskeskuksen lounaskahvilassa (Katajanokanlaituri 4, K6, 2. krs). Näyttely on avoinna to 28.6. asti ma–to klo 8–16 ja pe klo 8-14 (HUOM. jatkettu aika!) Vapaa pääsy. Avajaiset ke 2.5. klo 13–15. Tervetuloa!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s