Eineksiä vai kotiruokaa?

IMG_7516

HeTyn monikulttuurisen keittiön japanilaisteemassa valmistettiin susheja.

Eniten käyttämäni elintarvikekauppa lähestyy minua säännöllisesti henkilökohtaisilla tarjouksilla, jotka tupsahtavat sähköpostiini. Henkilökohtaisuudesta en ole ihan varma, vaikka kauppa niin väittääkin. Joka tapauksessa ihmettelen aina tarjousvalikoimaa. Tarjoustuotteet painottuvat pitkälti eineksiin, vaikka tiedän ostavani paljon muutakin – aitoja raaka-aineita kotikokkausta varten.

Yrittääkö kauppa ohjata minua toisenlaisiin valintoihin? Tuleeko mainoskäsky jostain muualta – esimerkiksi ketjun johdolta, einesten valmistajilta tai tuottajilta? Jos tarjoukset perustuvat aiempaan ostohistoriaan, ihmettelen valintoja. Onneksi minulla on valinnanvapaus.

Eineksissä on toki hyvät puolensa. Ne vaativat vain lämmittämisen. Joitakin voi syödä myös kylmänä. Aikaa säästyy muuhun. Laatu, maku ja terveellisyys ovatkin sitten kyseenalaisia asioita. Myynnissä on jopa pyöryköitä, joiden lihapitoisuus on nolla. Valmistaja joutuikin tiputtamaan liha-maininnan pois tuotteen nimestä.
Ketsuppi on monelle eineksen pelastus – makua saa lisää vähällä vaivalla. Eineksissä on usein paljon rasvaa ja lähes aina halvempia raaka-aineita. Eihän niitä muuten voisi myydä euron parin hinnalla. Toki tunnustusta on annettava kauppojen yhä kasvavalle valikoimalle myös einesten osalta. Tuotteita hankitaan laadukkaammiltakin valmistajilta; parhaimmillaan valmisruoat ovat kuin kotona tehtyjä.

Lapsena olin usein äidin seurana keittiössä. Katselin, kuinka hän lauloi iloisena lieden äärellä patojen poristessa. Ruoanlaitto vaikutti hauskalta puuhalta. Huippuhetkiä oli, kun pääsin mukaan pyörittelemään pullia tai painelemaan muoteilla pipareita. Isä oli tiiviisti mukana keittiöpuuhissa. Yhdessä vanhempani huolehtivat edelleenkin oman ruokapöytänsä antimista.
Aikuistuessa ja omaan talouteen muuttaessa pitää ottaa vastuu myös ruoanlaitosta. Itselläni työelämä vaati veronsa; kun päivät olivat pitkiä, ostosvalintani kohdistuivat usein juuri eineksiin. Se näkyi painonnousuna ja väsymyksenä. Alitajuisesti kuitenkin tiesin, että voisin valita toisinkin.

pizza-1013631_1920

Ruoanlaitto on hauska, koko perhettä yhdistävä harrastus.

Työttömyysaika pakotti minut toisenlaisiin ratkaisuihin. Vaikka einekset monesti tuntuivat edelleen halvimmilta vaihtoehdoilta, halusin hyödyntää lisääntyneen vapaa-aikani ruoan parissa. Taustalla vaikuttivat lapsuuskodin muistot. Tuttavapiiristäni löytyi myös kannustajia uuteen harrastukseen.
Yrityksen ja erehdyksen kautta on syntynyt yhä maukkaampia keittoja ja piirakoita. Olen oppinut arvostamaan alkuperäisiä, puhtaita raaka-aineita. Itse tehty ruoka maistuu parhaimmalta – ainakin tiedän, mitä se sisältää. Tumpelokin voi oppia kokkausta – onhan televisio täynnä ruoka-ohjelmia ja netistä löytyvät kaiken maailman reseptit. Ostan silti välillä eineksiä – ne täydentävät ruokapöytää kiireisimpinä aikoina.

Helsingin Työkanava HeTy tarjoaa mahdollisuuden oppia ruoanlaittoa Monikulttuurinen keittiö –ryhmässä. Osallistujat perehtyvät eri maiden ruokakulttuureihin ja valmistavat teemaan sopivat ruoat. Mahtaisiko ihan ruoanlaiton peruskurssille olla kysyntää?
Suomen Mielenterveysseuran sivuilla todetaan: ”Hyvä ruoka tuottaa hyvää mieltä. Ruoan valmistaminen ja nauttiminen perheen tai ystävien kanssa on yhdessäoloa parhaimmillaan.” Kannattaa kokeilla! (HAM)


HeTy:n blogissa julkaisemme kirjoituksia, joissa käsitellään työttömän tai työssäkäyvän elämää iloineen ja huolineen. Mukana on esimerkiksi ajankohtaisia, yhteiskunnallisia asioita, mutta myös pienen ihmisen mieltä askarruttavia arjen tapahtumia.

Tavoitteena on tuoda vaihtelua ja valonpilkahduksia lukijoille, tarjota samastumisen kokemuksia sekä herättää keskustelua. Kaikki asiat eivät aina ole pelkästään politiikkaa tai byrokratiaa; joskus kirjoitukset voivat vain antaa muuta ajattelemisen aihetta elämästä ja sen kummallisuuksista. Blogit ovat aina kirjoittajansa näkemyksiä. Kirjoituksia tekevät sekä HeTyn henkilökunta että lukijamme (HeTyllä on oikeus päättää tekstien julkaisemisesta ja editoimisesta). Kunnioitamme kirjoituksissa muita ihmisiä eli emme mene henkilökohtaisuuksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s