Taito-kursseille ja 2 kk tuloksiin -valmennuksiin mahtuisi lisäväkeä

IMG_6572

Tuoreet Taito-kurssit sekä 2 kk tuloksiin -valmennukset olivat aiheena Auni Pajarin vierailulla HeTyn koulutuskeskuksessa.

Vastuuvalmentaja Auni Pajari Cimson Koulutuspalveluista esitteli Helsingin Työkanava HeTyn viikkovieraana yleisölle kaksi palvelua: Kelan ammatillista kuntoutusta tarjoavat Taito-kurssit sekä TE-toimiston 2 kk tuloksiin -valmennuksen.

Cimsonin toteuttama  2 kk tuloksiin -valmennus  perustuu työnhaun vertaistukiajatukseen. TE-toimistoissa kehitetty palvelumuoto kilpailutettiin viime vuonna, ja Cimson voitti tarjouskilpailun. Asiakkaita mahtuisi valmennuksiin huomattavasti nykyistä enemmänkin, uusiin valmennuksiin on kapasiteettia sitä mukaa kuin ilmoittautujia tulee.

– Meillä on tarjolla kursseja, joita läheskään kaikki eivät tunne tai löydä. Siksi valistus on tarpeen , kertoo Pajari.

Kummastusta Pajarissa herätti muun muassa Iltalehden uutinen, jonka mukaan Uudellamaalla on vähän tarjolla aktiivimalliin sopivia kursseja. Tarjontaa on, mutta tiedottaminen vaihtoehdoista on ajoittain ollut puutteellista saadun asiakaspalautteen mukaan.

IMG_6598

Pajari rohkaisee ihmisiä mukaan 2 kk tuloksiin -valmennuksiin. Ryhmiä järjestetään myös englanniksi ja ruotsiksi, jos niihin palvelumuotoihin on riittävästi hakijoita.

Pajarin mukaan 2 kk tuloksiin -valmennus on aktiivimallin mukaista, työllistymistä edistävää palvelua. Näin tulkitsevat asiaa TE-toimistot. Tulkinnanvaraisuus jää kuitenkin työttömyyskassoille, jotka tekevät lopulliset päätökset. 2 kk tuloksiin –valmennuksiin voivat ottaa osaa kaikki työttömät työnhakijat (ei kotoutuja-asiakkaat).

– Kahteen kuukauteen sisältyy viisi ryhmäkertaa kello 9-15 välillä. Yhteensä kahden tunnin yksilöohjauksessa kartoitetaan henkilökohtaista tilannetta ja mietitään tehokkaita keinoja omaan työllistymiseen. Käytännön opetus tapahtuu pääasiassa verkossa. Palvelukielinä voivat olla suomi, ruotsi ja englanti – riippuen osallistujamäärästä.

– Jos asiakas on muussa koulutuksessa tai uravalmennuksessa, hän voi silti osallistua 2 kk tuloksiin -valmennukseen. Osallistujien status pysyy työttömänä työnhakijana eli työttömyysedut eivät ole vaarassa. Osallistuja ei kuitenkaan saa valmennuksen ajalta kulukorvausta.

Ilmoittautuminen 2 kk tuloksiin -valmennukseen tapahtuu TE-toimiston nettisivuilla. Valmennuksen aloituksesta tulee viesti hakijan sähköpostiin ja jos annetut päivät eivät sovi, voi ilmoittamalla siirtää valmennuksen aloitusta. Valmennus on toistaiseksi kokeilumuotoinen, ja jatkuu Uudellamaalla ainakin vuoden 2018 loppuun.

IMG_6583

–Taito-kursseja saa Uudellamaalla tällä hetkellä neljältä palvelutuottajalta, toteaa Pajari.

Kelan Taito-kursseja järjestetään vuosina 2018–21. Kurssien tavoitteena on työelämätaitojen vahvistaminen ja työttömyyden katkaiseminen. Kursseilla tarjotaan ideoita ja tukea töihin paluuta varten.

–Kuka tahansa 18–60-vuotias voi hakea Taito-kursseille, jos hän tarvitsee kuntoutuksellista tukea työllistymiseen, koulutuksen käynnistämiseen, ammattialan vaihtamiseen tai syrjäytymisen ehkäisemiseen. Henkilöllä tulee olla joku sairaus, vamma, haitta tai este työllistymiselle. Päihdeongelmaa ei saa olla. Hakijalla pitää lisäksi olla motivaatiota työelämään ja ryhmätyöskentelyyn.

–Taito-kurssin ideana on hakea omaa väylää työelämään työharjoittelun kautta. Kyse ei ole työkokeilusta tai kuntouttavasta työtoiminnasta, vaan tämä on oma juttunsa. Hakemuslomakkeena on Kelan KU101, jonka liitteeksi tarvitaan lääkäriltä korkeintaan vuoden vanha B-lausunto, josta käy ilmi syy, jolla ammatilliseen kuntoutukseen haetaan. Lääkäriä voi pyytää suosittelemaan ammatillista kuntoutusta, jos tämä arvioi sen hyödylliseksi .

Sairauden tulisi olla sellainen, joka haittaa työelämään pääsyä tai siellä pysymistä. Esimerkiksi masennus on tavallinen peruste ammatilliseen kuntoutukseen pääsylle, Iän myötä tulevat kulumat voivat myös olla peruste ammatilliselle kuntoutukselle, varsinkin, jos joutuu miettimään uusia ratkaisuja työuran loppuvaiheeseen.

Uudellamaalla on tällä hetkellä neljä palveluntuottajaa, jotka tarjoavat Taito-kursseja kolmessa eri paikassa. Karjalohjalla on kuntoutuskeskus Päiväkumpu, Vantaalla Kiipulan ammattiopisto ja Espoossa Bodomjärven pohjoispuolella sijaitsevat Cimson sekä Hyvinvointikartano Kaisankoti. Taito-kurssi on noin viiden kuukauden prosessi, jonka jälkeen tilannetta seurataan vielä muutaman kuukauden verran. Viiden kuukauden aikana ryhmä- ja työharjoittelujaksot vuorottelevat.  Ryhmissä on enintään 10 osallistujaa. Ryhmätapaamiset kestävät enintään kuusi tuntia sisältäen lounastunnin; niitä on 28 päivänä kolmessa eri jaksossa. Työharjoittelua on 70 vuorokautta, 4–6 tuntia päivässä. Kurssilla on myös yksilöllistä ohjausta. Kokonaisuuteen kuuluvat alku- ja loppuhaastattelut sekä tarvittavat asiantuntija-arvioinnit.

–Työharjoittelun aikana voi kokeilla korkeintaan kolmea eri tyyppistä työtä tai työpaikkaa tai olla yhdessä ja samassa paikassa – oman tavoitteen mukaan. Tarkoituksena on päivittää omaa ammattitaitoa ja etsiä tarvittaessa uusi suunta työllistymiselle. Tärkeintä on oma motivaatio. Harjoittelupaikkoja voi etsiä itse, ja tarvittaessa niiden löytämisessä autetaan.

Osallistujalla on mahdollisuus ilmaiseen majoitukseen täysihoidolla. Ryhmäpäivinä tarjotaan ilmainen lounas ja välipala. Työharjoittelupäiviltä saa jälkikäteen ateriakorvauksen, joka on esimerkiksi Kaisankodin ja Cimsonin kohdalla maksimimäärä eli 19,20 euroa päivää kohti. Lisäksi henkilö voi anoa Kelalta matkakorvausta kaikilta kuntoutuspäiviltä työharjoittelu mukaan lukien.

IMG_6582.JPG

–Opiskelu ja työllistyminen on keskeinen teema Taito-kurssilla. Tavoitteena on saada joku myönteinen muutos elämään, luonnehtii Auni Pajari Cimson Koulutuspalveluista.

Henkilö saa Taito-kurssin ajalta kuntoutusrahaa tai kuntoutustukea. Pienin kuntoutusraha on toistaiseksi hieman pienempi kuin työmarkkinatuki, mutta hallituksen eduskunnalle antamassa talousarvioesityksessä 2018 on esitetty, että pienin kuntoutusraha nostettaisiin vähintään työmarkkinatuen suuruiseksi. Kuntoutusrahan määrä riippuu aiemmista tuloista eli se on yksilöllinen. Taito-kurssille osallistuvien ei tarvitse täyttää aktiivimallin ehtoja.

Tavoitteena on, että Uudellamaalla käynnistyisi joka kuukausi 3–4 kurssia. Ongelmana on ollut kuitenkin se, että jostain syystä Kela ei ole pystynyt aloittamaan kaikkia suunniteltuja kursseja. Yksi selitys lienee se, että aktiivimalli on työllistänyt Kelaa odotettua enemmän. Pajari suosittelee Taito-kursseihin ja 2 kk tuloksiin -valmennukseen tutustumista Kelan ja TE-toimistojen nettisivujen kautta. Lisätietoja saa myös Cimson Koulutuspalvelujen nettisivuilta. (HM)

Ilmoittautuminen 2 kk:ssa tuloksiin -valmennukseen:

http://toimistot.te-palvelut.fi/uusimaa/kahdessa-kuukaudessa-tuloksiin

Lisätietoa Taito-kurssista:

https://cimsonkuntoutus.fi/taito-kurssi/

http://www.kela.fi/ammatilliset-kuntoutuskurssit

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s