Yleissivistäviin sekä ammatti­opintoihin on tarjolla monia eri vaihtoehtoja

 

20180514_150536

– Ikärasismia ei oppilaitoksissa harjoiteta – esimerkiksi Helsingin kaupungilla lasketaan, että jos hakijalla on valmistumisen jälkeen kolme vuotta työaikaa vielä jäljellä, hänet kannattaa kouluttaa, toteaa Kirsi Lattu-Viljakka.

Stadin ammatti- ja aikuisopistoa edustava koordinoiva asiakkuusvastaava Kirsi Lattu-Viljakka esitteli hetyläisille oppilaitoksensa palveluja ja erilaisten koulutusten hakuprosesseja ja vaatimuksia viikkovierailullaan.

Lattu-Viljakka tähdentää, että opiskelemaan aikovan kannattaa perehtyä terminologiaan. Esimerkkinä hän mainitsee osaamisen tunnustamisen ja tunnistamisen. Koulutuksen järjestäjä tunnistaa opiskelijan aiemmin hankkiman osaamisen asiakirjojen perusteella. Sen jälkeen voidaan tunnustaa se osaaminen, joka vastaa opiskelijan tavoitteena olevan tutkinnon ammattitaito- ja osaamisvaatimuksia.

– Jos olet aiemmin opiskellut jotakin, sinun ei tarvitse opiskella uudelleen samaa asiaa. Ammatinvaihtajia on paljon ja aiempien opintojen hyväksi lukeminen on erityisen tärkeää heidän kohdallaan, Lattu-Viljakka sanoo.

Erilaisia opiskeluvaihtoehtoja on paljon. Tarjolla on ammatillista koulutusta: perustutkinto, ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto, ammattikorkeakoulututkinto sekä yliopistotutkinto. Yleissivistävään koulutukseen luetaan aikuislukio, peruskouluaineet, työväenopisto sekä kansanopistot.

Lattu-Viljakka kävi läpi esimerkkien avulla eri tutkintojen eroja. Tutkintojärjestelmä on muuttunut ja siksi on hyvä tarkistaa, mitä entiset ammatti- tai tutkintonimikkeet nykypäivänä ovat. Nimikkeitä on vähemmän ja osaamisalat laajemmat.

20180514_132611

Stadin aikuis- ja ammattiopiston koordinoiva asiakkuusvastaava Kirsi Lattu-Viljakka korostaa, että nykyinen tutkintojärjestelmä ottaa hyvin huomioon henkilön aiemmat opiskelut. Opiskeluhistoria voi korvata nykytutkinnon osia.

Työväenopistoissa työtön työnhakija voi opiskella edullisempaan hintaan. Tarjolla on suuri määrä erilaisia yleissivistäviä kursseja.

Huomionarvoista opiskelua tarjoaa Valma, joka on tarkoitettu myös maahanmuuttajataustaisille henkilöille. Valmaan kuuluvia opiskeluvaihtoehtoja on tarjolla esimerkiksi Stadin aikuisopistossa. Silloin opiskelija voi saada opintotukea, mutta ei työttömyysturvaa. Valman tavoitteena on toimia reittinä ammatillisiin opintoihin.

– Työväenopisto tarjoaa yleissivistävyyden lisäksi uusia kontakteja, Valma suuntaa enemmän ammatillisiin opintoihin, vertaa Lattu-Viljakka.

Vaikka opinnot ovat menossa yhä enemmän verkkoon, kasvotusten tapahtuvia opiskeluja yhä tarvitaan. Esimerkiksi lääkepistoksen antamista tai hitsaamista ei voi oppia ilman käytännön harjoitteluja.

Aiemmin kevään ja syksyn yleishaku koski kaikkia ammatillisia opintoja, nykyisin se on tarkoitettu pääasiassa 9.-luokkalaisille. Kaikki muut voivat hakea koulutuksiin ympäri vuoden ns. jatkuvan haun kautta. Koulutusta järjestetään eri tahtiin alasta riippuen. Harvinaisemmissa ammattitutkinnoissa (esimerkiksi valokuvaaja) opintojen alkamisväli voi olla pidempi.

Opintojen osuvuutta, mielekkyyttä ja soveltuvuutta on syytä arvioida monin tavoin. Hakijalla tulee olla hyvä motivaatio kyseiselle alalle. Luontaisista kiinnostuksen kohteista ja erityistaidoista voi olla etua alalla. Terveydentilallakin on oma vaikutuksensa – värisokea ei voi hakea linja-autonkuljettajaksi tai päihdeongelmainen lähihoitajaksi.  Osatyökyvyttömyys vaikuttaa valintamahdollisuuksiin.

TE-palvelujen kautta tarjotaan koulutusta etenkin aloille, joissa on työvoimapulaa. Näihin työvoimakoulutuksiin saa aina työttömyysturvan sekä 9 euron kulukorvauksen. Haku hoituu TE-palvelujen sivuilta. Nettipankkitunnusten käyttäminen hakemuksia jätettäessä helpottaa asiointia – silloin perustiedot siirtyvät automaattisesti lomakkeeseen eikä erillistä ilmoittautumista tarvita.

20180514_131406

– Ammattikorkeakoulu- ja yliopistotutkintoja ei voi opiskella oppisopimuksella, mutta kaikkea muuta voi, Kirsi Lattu-Viljakka huomauttaa.

Stadin aikuisopistossa on vuosittain noin 4 000 henkilöä oppisopimuskoulutuksissa. Oppisopimuskoulutuksen ideana on, että hakijalla on työpaikka, ja hän opiskelee alaa samanaikaisesti. Käytännössä lyhin oppisopimuskoulutus voi olla neljä kuukautta. Koko tutkintoa ei tarvitse opiskella, vaan osatutkinto riittää, jos hakija niin haluaa ja se työantajalle sopii.

Työpaikalla on oltava nimetty työpaikkakouluttaja. Koulutustarkastajat huolehtivat, että oppisopimus vastaa vaatimuksia. Arviointi tehdään näyttöjen kautta.

Jos oppisopimukseen pyrkivä on työtön työnhakija, hänen työnantajallaan voi olla mahdollisuus palkkatukeen ja koulutuskorvaukseen. Helsinkiläisillä on lisäksi mahdollisuus Helsinki-lisään. Silloin työnantajan palkkakustannukset jäävät pieniksi. Opiskelija voi tilanteesta riippuen olla oikeutettu päivärahaan, perheavustuksiin tai majoituskorvauksiin teoriaopintopäivien aikana, muuten oppisopimuksessa maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Oppisopimusten perusteella Helsingin kaupunki rekrytoi vuosittain noin sata henkilöä. Suurin osa näistä on varhaiskasvatuksessa sekä sosiaali- ja terveystoimialla. Lisäksi yksittäisiä paikkoja on kulttuurin ja liikunnan parissa.

– Oppisopimuskoulutukseen tulevalla ei tarvitse olla suomalaista peruskoulua taustalla. Jos hän osaa lukea ja kirjoittaa niin, että selviää opinnoista, se riittää.

Lattu-Viljakka suosittelee lisäksi erilaisia korttikoulutuksia, jotka ovat helsinkiläisille työllisyydenhoidon asiakkaille maksuttomia. Näitä ovat esimerkiksi anniskelupassi, tulityökortti, työturvallisuuspassi, hygieniapassi sekä ensiapu I ja II. Korttikoulutuksiin haetaan nettisivujen kautta. Maksuttomuudesta poikkeavat poliisin myöntämät luvat, joista peritään viranomaismaksu. (HM)

Helsingin ammatillisia oppilaitoksia:

Stadin ammatti- ja aikuisopisto, SDO, Amiedu, Edupoli, Suomen Liikemiesten Kauppaopisto, TTS Työtehoseura, Keskuspuiston ammattiopisto, AEL, Ammattiopisto Luovi, Helsingin Maalariammattikoulu, kansanopistot.

Lisätietoja:

Helsingin työväenopisto www.hel.fi/sto/fi

Kieliopinnot: www.finnishcourses.fi

Ammatillinen koulutus, yliopisto- ja korkeakoulututkinnot: www.opintopolku.fi

Työvoimakoulutus: www.te-palvelut.fi

Kansanopistot: www.kansanopistot.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s