Helmessä tuoksuivat bibimbap ja korealaiset kasvisherkut

IMG_6756

Panku Kim ohjeistaa kokkausryhmää korealaisen ruoan pariin Helmen keittiössä. 

Kesäkurpitsaa, porkkanoita, sipulia, sieniä, naudanlihaa ja paljon muita ainesosia on listalla, kun Monikulttuurinen keittiö –ryhmä valmistaa korealaista ruokaa Mielenterveysyhdistys Helmen keittiössä nostalgisessa puutalossa Pasilassa.

Ryhmä perehtyy korealaisen keittiön saloihin Panku Kimin johdolla. Iltapäivä sujuu uusien työskentelytapojen, mausteiden ja herkullisten tuoksujen parissa. Pohjaksi työskentelylle Kim jakaa kopiot bibimbapin reseptistä.

IMG_6757

Naudanliha suikaloidaan tasaiseksi bibimbapiin.

-Ohjeessa mainittu siitakesieni on niin kallista, että korvaamme sen herkkusienillä, Kim huomauttaa.

Ulkokengät vaihtuvat jo taloon tullessa sisäkenkiin ja vaatteet suojataan esiliinoilla. Hygieenisyys on tärkeää ja kädet pestään moneen kertaan kokkauksen edetessä.

IMG_6783

Kim siirtää paistinpannulla kypsyneet kasvikset lautaselle.

Työnjako sujuu vaivattomasti ja astiat alkavat täyttyä siivutetuilla tai suikaloiduilla kasviksilla. Kim korostaa huolellista työskentelyä. Niinpä kasvikset pilkotaan tasamuotoisiksi ja ohuiksi – näin ne imevät parhaiten maut itseensä. Kim pilkkoo itse naudanlihan bibimbapiin soveltuvaksi.

IMG_6775

Salaperäinen mauste on pienenpienessä pullossa.

Mausteita tulee niin kastikkeisiin, tahnoihin kuin suoraan ainesosiin. Soijan, seesamiöljyn, valkosipulin, mustapippurin ja salaisen nestemäisen maustetiivisteen aromit täyttävät ilman viimeistään silloin, kun ruoat kypsentyvät liedellä. Puuroriisi pestään kolmeen kertaan ennen kypsentämistä.

IMG_6767

Riisinjyvät muuttavat olemustaan kolmessa pesussa ennen painekattilakypsennystä.

-Riisistä tulee esiin eri värejä, kun se aukeaa pesussa. Kypsentäminen tapahtuu painekattilassa merilevän ja suolan kera, Kim neuvoo ja pyytää jakoavainta löysätäkseen painekattilan venttiiliä.

Välillä kokit hörppivät kahvia saaden lisäpotkua aterian tekoon. Kun ruoat alkavat valmistua, osallistujille selviää korealaisen aterian luonne. Pöytä täyttyy useista kipoista, joissa kussakin on tiettyä ainesosaa. Kastike- ja maustekulhot täydentävät kokonaisuuden.

IMG_6799

Kelmuilla peitetyt lämpimät ruoat saapuvat pöytään. Kaikki osallistuvat kattauksen viimeistelyyn. Kim tekee valmiit annokset lautasille.

Kim huolehtii ruoan asettelusta lautasille. Jokainen saa eteensä värien ja makujen ilotulituksen. Naudanlihan ja kasvisten päälle asetetaan paistettu kanamuna, nokare korealaista tahnaa, maustekastiketta sekä seesaminsiemeniä.

-Parhaita ruokia, mitä täällä on tehty, osallistujat ylistävät ja syövät itsensä kylläisiksi.

IMG_6815

Opettaja Panku Kim ja ahkerat oppilaat esittelevät ensimmäistä valmista annosta.

Korealaiset syövät Kimin mukaan bibimbapia lounaalla tai illallisella ja erilaisten juhlien yhteydessä. Korealainen ruoka on vahvasti maustettua ja terveellistä. Siinä käytetään paljon kasviksia. Leipää Koreassa syödään vähän.

-Ihmiset kerääntyvät yhteen ruokaillessaan. Se on vahvasti sosiaalinen tapahtuma, Kim toteaa.

IMG_6817

Bibimbap on yhdistelmä kasviksia, naudanlihaa ja gochujang-chilitahnaa. Paistettu kananmuna kruunaa annoksen.

Kim muutti Suomeen vuonna 2000. Hänellä on monipuolinen ravintola-alan koulutus. Kim on toiminut muun muassa sushimestarina Stockmannilla sekä Finnairin Japanin-lennoilla. Olkapäävamman vuoksi hän joutui jättämään keittiötyön. Ruoanlaitto on silti säilynyt hänellä vahvana ja mieluisana harrastuksena.

Kimin oma korealainen suosikkiruoka on grillattu porsaankylki eli samgyeopsal. Suomalaista ruoista hän nostaa suosikikseen lohikeiton.

IMG_6755

Panku Kim on ollut keittiöalan ammattilaisena muun muassa Stockmannilla ja Finnairin Japanin-lennoilla.

Maali-hanke – Matala Kynnys, Helsingin Työkanava HeTy ry ja Mielenterveysyhdistys Helmi ry aloittivat Monikulttuurinen keittiö –toiminnan runsas vuosi sitten. Ideana on tutustuttaa osallistujat kerran kuukaudessa jonkun maan ruokakulttuuriin.

IMG_6740

Monikulttuurinen keittiö kokoontuu Mielenterveysyhdistys Helmen idyllisessä puutalossa Länsi-Pasilassa kerran kuukaudessa.

– Vetäjinä on aina ulkomaalaistaustaisia henkilöitä, jotka esittelevät oman maansa ruokia. Osallistujia on yleensä ollut 8–10. Ihmiset tykkäävät kokata yhdessä. Fiilis on aina loistava, ylistää Helmen keittiötyön ohjaaja Marita Hardén.

-Noin ihanan iloisen miehen ottaisin tänne mielelläni toistekin, Hardén huudahtaa kiittäessään ja halatessaan Kimiä.

Hyvän suosion saaneen Monikulttuurisen keittiön toiminta jatkuu jälleen syksyllä. (HM)

  • Korealainen ruoka on kehittynyt Korean niemimaalla ja eroaa japanilaisesta ruoasta. Koreassa korostuu makujen vahvuus, kuten tulisuus. Japanilaisessa ruoassa suolainen ja makea maku tuntuvat kielessä paremmin.
  • Tyypillinen korealainen ruokapöytä täyttyy lukuisista astioista, joissa on aterian eri ainesosia ja runsaasti pieniä kippoja, joissa on kastikkeita ja tahnoja. Niissä hyödynnetään etenkin soijaa sekä seesamiöljyä. Merilevällä on iso merkitys korealaisessa keittiössä. Illallinen koostuu yleensä riisistä, keitosta, 2–3 pääruoasta sekä kasvislisukkeista.
  • Kimchi on Korean kansallisruoka. Se on hapatettua ja voimakkaasti maustettua kiinankaalia. Sitä nautitaan sellaisenaan sekä erilaisten ruokien lisukkeena. Muita tunnettuja korealaisruokia ovat bulgogi, kalbi, muyeok-guk, japchae, kimbap ja bibimbap.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s