Helpotusta arjen hankintoihin kirpputoreilta

Kun Suomi on lamassa, kirpputorit kukoistavat. Ihan järkeenkäypää toimintaa. Vaatteista ja tavaroista halutaan hyöty entistä tarkemmin ja siksi niitä kierrätetään. Toiset myyvät, toiset ostavat. Lapset kasvavat vauhdilla ja nopeasti ulos vaatteistaan – miksi vanhoja vaatteita heitettäisiin suotta pois?

Joillekin kierrätyskeskuksissa ja kirpputoreilla kiertely on mieluisa harrastus. Toisille se on ainoa tapa saada uudistettua vaatekantaa tai hankittua hyödyllisiä tavaroita kotiin. Kirppiskierrokset voivat yksinkertaisuudessaan olla se päivän tai viikon toimi, joka houkuttelee ihmisen pois neljän seinän sisältä ja toimii siten syrjäytymisen ehkäisynä.

WP_20171023_003.jpg

Perintönä voi tulla suuria tavaramääriä, joista on nopeasti hankkiuduttava eroon. Jälkipolvilla ei aina ole voimia tai aikaa ryhtyä myyntityöhön, siksi paljon hyödyllistä ja jopa arvokasta tavaraa päätyy roskikseen. Itse harmittelen yhä noin 20 vuoden takaista sukulaisteni toimintaa. Kun iäkäs rouva menehtyi, hänen 1700-luvun perheraamattunsa ja antiikkihuonekalunsa saivat viimeiseksi osoitteekseen kaatopaikan.

Hintatietoisuudesta on hyötyä vanhoja vaatteita ja tavaroita ostettaessa ja myytäessä. Nettihuutokaupat tarjoavat hyvän pohjan arvioinnille. Välillä ihmiset surkuttelevat sosiaalisessa mediassa, kuinka he intoutuivat huutamaan kilpaa jotain Ikean rikkinäistä pöytää ja lopulta maksoivat siitä enemmän kuin uudesta. Kallista kiihkoilua.

Siitä on lyhyt matka huijatuksi joutumiseen. Olen nähnyt kirppiksillä Iittalan astioita, joissa juuri sopivasti se halkeama on peitetty hintalapulla, jossa ei tietenkään mainita vikaa.  Kerran joku myi wc-istuimen rengasta. Siinä oli roiskeiden sekaan laitettu hintalappu, jossa luki ”käyttämätön”. Tiimarin kipot ovatkin yhtäkkiä Timo Sarpanevan, Kaj Franckin tai Tapio Wirkkalan suunnittelemia.

flea-market-467729_1920.jpg

Ihmisten mielenkiinto erilaisiin esineisiin vaihtelee siinä missä vaatemuoti. Arabian Myrnat eivät enää ole niin hohdokkaita kuin takavuosina. Suuret antiikkiset huonekalut ovat monille ihmisille taakka –  he valitsevat mieluummin kevyitä kalusteita. Vuosikymmeniä sitten vain rikkaimmilla oli kotona piano. Ne olivat kodin keskipisteitä ja arvokkaita. Nykyisin niitä saa ilmaiseksi nettihuutokaupoista.

Televisio pursuaa ohjelmia, jotka kertovat huutokaupoista ja vanhoista tavaroista. Huutokauppakeisarin puuhasteluja on seurattu vuodesta 2013 ja suosio tuntuu yhä jatkuvan. Huutokaupan metsästäjistä on näytetty amerikkalaista ja kotimaista sarjaa. Briteillä on oma versionsa, joka tunnetaan nimellä Varastojen metsästäjät. Tarjolla on lisäksi Tanskalaisten antiikkiaarteita sekä Aarteenetsijöitä, joka vie katsojat Helanderin huutokauppoihin.

Monilla työttömyys on se aika, joka lähentää suhdetta kirpputoreihin. Kommenttinsa lausunut hetyläinen tuumaa: kun ei ole varaa ostaa kaupasta, menen kirpputorille. Hän kertoo ostavansa runsaasti käyttövaatteita sekä kirjoja – Kontista irtoaa neljä pokkaria eurolla. Luettu, edullinen kirja on helppo viedä takaisin myytäväksi. Haastateltu kertoo joskus sortuvansa heräteostoksiin. Kun hinta on alhainen, impulssiostoksetkaan eivät harmita.

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksella on tapana jakaa tietyn ajan jälkeen ilmaiseksi vaatteet ja esineet, jotka eivät ole löytäneet ostajaa. Kierrätyskeskuksissa onkin vilskettä aina kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä. Hyvistä löydöistä on iloa pitkäksi aikaa. (HAM)


HeTy:n blogissa julkaisemme kirjoituksia, joissa käsitellään työttömän tai työssäkäyvän elämää iloineen ja huolineen. Mukana on esimerkiksi ajankohtaisia, yhteiskunnallisia asioita, mutta myös pienen ihmisen mieltä askarruttavia arjen tapahtumia.

Tavoitteena on tuoda vaihtelua ja valonpilkahduksia lukijoille, tarjota samastumisen kokemuksia sekä herättää keskustelua. Kaikki asiat eivät aina ole pelkästään politiikkaa tai byrokratiaa; joskus kirjoitukset voivat vain antaa muuta ajattelemisen aihetta elämästä ja sen kummallisuuksista. Blogit ovat aina kirjoittajansa näkemyksiä. Kirjoituksia tekevät sekä HeTyn henkilökunta että lukijamme (HeTyllä on oikeus päättää tekstien julkaisemisesta ja editoimisesta). Kunnioitamme kirjoituksissa muita ihmisiä eli emme mene henkilökohtaisuuksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s