Lomailua kesällä – kuinka säilytän ihmissuhteet ja mielenterveyden

holiday-1829964_1920

Onko lomasi pakkosuoritteita, väkinäistä hauskanpitoa ja tiukkoja aikatauluja?

Koko pitkän, pimeän syksyn, talven ja kylmän kevään sitä suunnitellaan, unohtumatonta kesälomaa. Lomaa, joka huuhtoisi kaiken kertyneen stressin, tuskan ja väsymyksen. Haaveillaan ajasta, jolloin sopuisasti puuhastellaan yhdessä perheen ja ystävien kanssa, sukulaisia tavataan mukavien muisteloiden merkeissä, omaa aikaa vietetään kirja tai käsityö sylissä, lasissa milloin mitäkin helmeilevää, kylmää juomaa. Kaiken yllä paistaa ainainen aurinko, ihmiset ympärillä hymyilevät onnellisina. Kaikki on paremmin kuin koskaan.

Kuuluu muutama ukkosen jyrähdys, kolea kesäsade kaatuu niskaan. Suunnitelmat huvipuistoista, nähtävyyksistä, risteilyistä, kesäisistä aterioista grillin äärellä ulkona sinisen taivaan alla yhdessä kauan kaivattujen ihmisten kanssa valuvat sateen mukana tulviviin ojiin. Muutaman viikon jatkunut sade on kypsyttänyt välit jo läheisimpiin ystäviin ja perheenjäseniinkin. Odotetut ilo, nauru ja hauskanpito ovat laimentuneet suun tiukaksi viivaksi ja mulkoiluksi, jos joku ehdottaa saunan lämmitystä. Siellä ei ainakaan palelisi.

Kuinka kummassa me onnistummekin vuosi toisensa jälkeen tässä? Muutamaan kesäiseen viikkoon ladataan koko vuoden ja edellistenkin lomien turhautumiset. Melko varmasti kompastumme taas kerran suuriin odotuksiimme. Tarvitseeko loman olla jotain suurta ja upeaa, tarvitseeko kaiken sujua virheettömästi ja mallikkaasti. Ehkä joka kesä ei tarvitsekaan tavata niitä ikäviä ihmisiä, sukulaisia tai kavereita, joiden kanssa tulee erimielisyyksiä aina tavatessa. Ehkä lepo ja virkistys eivät löydykään hulinan keskeltä tai extreme-retkeltä jossain ennenkokemattomassa paikassa.

cat-2360849_1920

Loman voi ottaa myös rennosti.

Voisiko pieni kuitenkin olla kaunista, saisiko halvalla sittenkin hyvää. Mitä tyytyväisyyteen tarvitaan? Yksinelävän ihmisen on helpompi vetää rajoja ja tehdä valintoja, muokata lomastaan omannäköisensä. Kun itseltä kysyy ajoissa mitä, missä ja kenen kanssa (ja millä budjetilla) voi lomastaan muokata mieleisensä. Muistaa vain mainita läheisilleen, että suunnitelmat ovat menneet uusiksi, perustella ei tarvitse.

Perheissä ja parisuhteissa onkin sitten jo otettava muita huomioon. Toiveiden sulattaminen yhteen on haasteellista, jokaista olisi kuunneltava ja sommiteltava lomanvietto sellaiseksi, että kaikki saisivat nauttia jostain lempipuuhastaan edes yhden kokonaisen päivän. Sopiva määrä tekemistä ja touhuamista, lepoa ja kiireetöntä yhdessäoloa. Muutama kohokohta ja väljyyttä sen verran, että yllätyksille ja improvisoinnille jää tilaa.

Yhtä kaikki: rentouttavaa, hauskaa, rauhallista, puuhakasta – ja mitä ikinä kukaan keksiikään toivoa – lomaa kaikille (kunhan se on omannäköinen)! (AKV)


HeTy:n blogissa julkaisemme kirjoituksia, joissa käsitellään työttömän tai työssäkäyvän elämää iloineen ja huolineen. Mukana on esimerkiksi ajankohtaisia, yhteiskunnallisia asioita, mutta myös pienen ihmisen mieltä askarruttavia arjen tapahtumia.

Tavoitteena on tuoda vaihtelua ja valonpilkahduksia lukijoille, tarjota samastumisen kokemuksia sekä herättää keskustelua. Kaikki asiat eivät aina ole pelkästään politiikkaa tai byrokratiaa; joskus kirjoitukset voivat vain antaa muuta ajattelemisen aihetta elämästä ja sen kummallisuuksista. Blogit ovat aina kirjoittajansa näkemyksiä. Kirjoituksia tekevät sekä HeTyn henkilökunta että lukijamme (HeTyllä on oikeus päättää tekstien julkaisemisesta ja editoimisesta). Kunnioitamme kirjoituksissa muita ihmisiä eli emme mene henkilökohtaisuuksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s