Isän näköinen –hanke tarjoaa tukea ja vertaisryhmiä isille

20180910_130821

-Miehillä on vähemmän sosiaalisia tilanteita, joissa voisi luontevasti jakaa omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan isyydestä, arvioi projektisuunnittelija Ismo Pitkänen.

Maaliskuussa käynnistynyt Isän näköinen –hanke on perustettu vahvistamaan miesten asemaa yhteiskunnassa tasavertaisena kasvattajana ja vanhempana. Hankkeen erityisenä kohderyhmänä ovat työvoiman ulkopuolella olevat isät.

–  Käytännössä järjestämme vertais- ja keskusteluryhmiä työelämän ulkopuolella oleville isille. Heillä on näin mahdollisuus jakaa isyyden ja vanhemmuuden kokemuksia, niin iloja kuin haasteita, luonnehtii hankkeen Helsingin toiminnasta vastaava projektisuunnittelija Ismo Pitkänen Miessakit ry:stä.

Hankkeen puitteissa on omaa sisältöä myös järjestöille ja ammattilaisille, jotka kohtaavat isiä päivittäisessä toiminnassaan. Lisäksi toimintaa on sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan opiskelijoille.

Pitkäsen mukaan miehille on vähemmän tarjolla sosiaalisesti sopivia tilanteita ja ympäristöjä omien kokemusten ja ajatusten jakamiseen. Siksi Miessakit ja Setlementtiliitto ovat ottaneet asian hoitaakseen. Erilaisia ryhmiä järjestetään alueellisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

–  Miehillä haavoittuvuuden esille nostamiseen voi olla korkeampi kynnys kuin naisilla. Ongelmat olisi hyvä tuoda kuitenkin päivänvaloon, jotta ne saataisiin ratkaistua.

–  Ryhmätapaamisia on yleensä 3-5 kertaa. Tavoitteena on, että kumppanit ottaisivat ryhmätoiminnan itse järjestettäväksi. Meiltä saa tarvittaessa tukea toimintaan.

Yhtenä osana toimintaa ovat isien haastattelut. Näin voidaan nostaa esiin yhteiskunnallisia epäkohtia (esimerkiksi palvelujärjestelmässä) ja toisaalta kehittää eteenpäin isille suunnattua toimintaa.

20180910_132507

Ismo Pitkänen toimii Isän näköinen -hankkeen Helsingin projektisuunnittelijana.

Hankkeesta vastaavat yhdessä Miessakit sekä Suomen Setlementtiliitto ry. Hanke on valtakunnallinen ja Euroopan sosiaalirahaston rahoittama. Hanke kestää helmikuun 2020 loppuun.

Isän näköinen –hankkeen koulutusmateriaalia on työstetty kevään ja kesän aikana. Koulutus käynnistyy syksyllä. Verkostoituminen sopivien kumppanien kanssa on yksi tavoitteista.

-Järjestämme ilmaista koulutusta isien kohtaamiseen asiakastyössä. Jos joku taho on kiinnostunut koulutuksesta, tulemme mielellämme paikalle.

Miessakit on jo yli 20 vuoden ajan kehittänyt hyödyllistä toimintaa miehille. Muita ryhmien teemoja ovat esimerkiksi väkivalta (joko miesten itsensä aiheuttama tai heihin kohdistuva), erokriisi sekä masennus. (HM)

Projektisuunnittelija Ismo Pitkänen Miessakit ry:stä oli viikkovieraana 10. syyskuuta. Viikkovierailun järjestivät Helsingin Työkanava HeTy ry ja Maali-hanke – Matala Kynnys. 

Lisätietoja hankkeesta: www.miessakit.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s