Valonpilkahduksia arkeen

forest-1950402_1920

Harmaa marraskuinen aamu. Huonosti nukuttu yö takana. Intoa, tietämättömyyttä, epävarmuutta, toiveikkuutta sielun syövereissä. Bussimatka stadin ytimeen, ratikalla ihmispaljoudessa loppumatka. Määränpäänä – ei Katajanokan terminaali, vaan Helsingin Työkanava HeTy ry:n koulutuskeskus.

Uusiin ihmisiin tutustumista, talon tapoja, oikkuja ja oivalluksia. Eihän tämä niin huono vaihtoehto olekaan! Edullisia lounaitakin on tarjolla. Kursseilla päivittyvät tietokonetaidot. Siinä sivussa voi aloitella työtä HeTyn tiedotuksen parissa. Facebookia, nettisivuja, esitteitä, tiedotteita. Suunnittelua, kirjoittamista ja valokuvausta. Kiinnostavaa työtä, jossa toimettomuutta ei tarvitse tuntea.

HeTy on monelle helpotus silloin, kun on pudonnut työmarkkinoilta. Työkokeiluja ja palkkatukipaikkoja. HeTyssä ymmärretään ihmisten heikkoudet ja puutteet. Jokaisella on myös taitoja, joita arvostetaan. On tärkeää muistaa ihmisyys – jokainen on yksilö, ketään ei voi asettaa väkisin tiettyyn muottiin. Kovia kokeneet ihmiset kenties pitävät hymyn pitkään piilossa tai tuovat sen esiin väkinäisesti. On vaikea saavuttaa takaisin luottamus yhteiskuntaan. Ja ihmisiin.

Ymmärtämisellä saavuttaa paljon enemmän kuin tuomitsemisella. HeTyyn ovat tervetulleita monenlaiset ihmiset iästä, sukupuolesta, kansallisuudesta, koulutuksesta ja muista seikoista riippumatta. Tärkeintä lienee halu tehdä työtä ja toimiminen sen mukaisesti. Ja se, että yhteisö tukee ihmistä hänen tavoitteissaan.

Ihmisten erilaisuus on rikkaus, vaikka se vaatiikin joskus asenteiden muokkaamista. HeTyssä kurssit, ryhmät, retket ja muut toiminnot voivat tuntua saman toistolta, mutta näin ei ole. Jokaisessa päivässä ja ihmisessä on omat vivahteensa. Vain sen hetken – sen jälkeen kohtaamme jälleen uutta.

Kokemisen rikkaus on itsestä kiinni – kotiin jumiutuneen elämä ei välttämättä ole kovin vaihtelevaa. Syrjäytymisen ehkäiseminen on meidän jokaisen tehtävä. Tukea voi tarvita perheenjäsen, kaveri tai naapuri. Joskus ihan vain ihminen, jonka näemme kadulla.

Nyt on harmaa lokakuinen aamu, kuun viimeinen päivä. Vuosi takana, saldona mielekästä ja ehkä hyödyllistäkin tekemistä, uusia tuttavuuksia, palkkatuen tuomaa hetkellistä mielenrauhaa. Ihmisille on tärkeää, että saavat laskunsa hoidettua ja elämä on hetken aikaa muutakin kuin rahahuolia.

Koulutuskeskuksessa ihmisten vaihtuvuus on suurta, sillä sopimukset ovat enimmillään sen vuoden. Uudet kasvot perehtyvät tapoihin konkareiden avustuksella. Ja sopimuskautensa loppupuolella he kertovat talon tavoista toisille uusille kasvoille.

Huomenna on uusi päivä. HeTyn ohjelmassa on kulttuurikyläilyä, ekoaskartelua ja joogaa. Mukavia hetkiä hetyläisille. (HM)


HeTyn blogissa julkaisemme kirjoituksia, joissa käsitellään työttömän tai työssäkäyvän elämää iloineen ja huolineen. Mukana on esimerkiksi ajankohtaisia, yhteiskunnallisia asioita, mutta myös pienen ihmisen mieltä askarruttavia arjen tapahtumia.

Tavoitteena on tuoda vaihtelua ja valonpilkahduksia lukijoille, tarjota samastumisen kokemuksia sekä herättää keskustelua. Kaikki asiat eivät aina ole pelkästään politiikkaa tai byrokratiaa; joskus kirjoitukset voivat vain antaa muuta ajattelemisen aihetta elämästä ja sen kummallisuuksista. Blogit ovat aina kirjoittajansa näkemyksiä. Kirjoituksia tekevät sekä HeTyn henkilökunta että lukijamme (HeTyllä on oikeus päättää tekstien julkaisemisesta ja editoimisesta). Kunnioitamme kirjoituksissa muita ihmisiä eli emme mene henkilökohtaisuuksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s