Perjantaina galleriakierrokselle

24.1. perjantairetkellä tutustumme Krunikan gallerioihin. Lähdemme Hetystä klo 13 Galleria Laterna Magicaan (Rauhankatu 7). Sen jälkeen käymme lähellä sijaitsevassa Galleria Midorissa, jossa omistaja on luvannut esitellä meille galleriaa klo 15. Jos gallerioiden väliin jää paljon aikaa, niin siinä välissä käymme mahdollisesti kahvilla tai Galleria Art Alexissa (mikäli se on auki). Retken päätteeksi on vielä mahdollisuus lähteä vaikkapa teelle Katajanokan nepalilaiseen ravintola Everestiin, (Luotsikatu 12 A) jonne meidät opastaa Kati Katajamäki ja Sanina.

Galleria ja antikvariaatti Laterna Magica perustettiin vuonna 1989. 30-vuotiaassa kirjojen ja taiteen ystävien kohtaamispaikassa on järjestetty yli 800 näyttelyä. Näyttelyjen lisäksi gallerialla järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia kuten konsertteja, taiteilijatapaamisia ja keskusteluiltoja. Antikvariaatin kirjat on jaoteltu aihepiireittäin. Kadunpuoleisesta huoneesta löytyvät elokuvakirjat sekä leijonanosa tietokirjallisuudesta ja kaunokirjallisuudesta. Kirjagalleria on omistettu taidekirjoille, joista valokuvakirjallisuus on pääosassa. Liikkeen yhteydessä on näyttelytiloja, joista vaikuttavimman lattiana on 1,8 miljardia vuotta vanha Helsingin peruskallio.

Galleriassa on seuraavat valokuvanäyttelyt:

Ullamaija Hänninen kuvaa Baroque-näyttelyään seuraavasti: ”Baroque teoskokonaisuuteni on dramaattinen ja intensiivinen. Aikakauden ihannointi sai alkunsa Caravaggion kuvakielestä. Vahvat värit, voimakkaat tunteet ja liikkeen voima veivät mukanaan. Dramaattisuutta, valon ja varjon vaihtelua tuon jokaiseen kuvaani. Teoksissani kuolleet, mädäntyneet kukat kertovat katoavaisuudesta ja elämän rajallisuudesta, intohimosta ja kärsimyksestä. Dokumentoin kukkimista ja kuihtumista, elämän kerroksellisuutta. Mikään ei lopulta ole juuri sitä miltä näyttää. Kuvakieleni muodostuu kaikesta kokemastani. Ympärillä oleva elämä ei voi olla vaikuttamatta teoksiini. Luonnontila, ympäristö, oma osani kiertokulussa. Mikä on minun paikkani hetkittäisen kaaoksen ja rauhan välimaastossa?                   

Kuvia on helsinkiläisen Otso Kähösen ensimmäinen näyttely. Se koostuu valikoiduista keikkavalokuvista. ”Mulla on kuvatessa kova pyrkimys päästä artistin pään sisään tai saada hetkeksi pieni ote hänen sielustaan ja saada tästä sitten syntymään jotain esteettisesti kiinnostavaa. Omat suosikkikuvani ovat sellaisia häivähdyksiä, jotka eivät välttämättä yleisölle näy. Mikroskooppisen lyhyitä hetkiä, jotka saattaa näkyä vain lavan sivulle: Esimerkiksi kun päätähti on kääntänyt biisien välissä yleisölle selkänsä ja hymyilee onnistuneen biisin jälkeen  rumpalille tai kun soittajat kommunikoivat kappaleen aikana katseilla toisilleen. Kuvatessa väijyin myös sitä erityistä hetkeä, kun artisti lähtee totaalisesti musiikin vietäväksi ja unohtaa kokonaan esiintymistilanteen ja yleisönsä. Näissä hetkissä on jotain erityistä taikaa, jota parhaan osaamiseni mukaan pyrin saamaan talteen. Niiden hetkien löytäminen ja noissa kuvissa onnistuminen on mulle ehkä se keikkavalokuvauksen palkitsevin ja kiehtovin juttu.”