Perjantairetki 16.10.2020 Tullisaareen

Tervetuloa HeTy:n perjantairetkelle Tullisaareen Laajasalossa 16.10.2020.

Lähtö HeTy:stä klo 13:15 os. Katajanokanlaituri 4, 2 krs.

Tullisaari sijaitsee Laajasalon pohjoisosassa Tullisaarenselän kallioisella rannalla. Tämä ”Helsingin Monrepos” on silti monelle helsinkiläiselle täysin tuntematon paikka.

Tilan historia ulottuu 1500-luvulle. Eri vaiheiden kautta kauppaneuvos Henrik Borgström tuli v. 1838 kruunun vuokraajaksi ja myöhemmin kartanon omistajaksi. Hän on vaikuttanut Tullisaaren maisemaan ja ilmeeseen eniten. 

Borgströmin pääperiaatteena oli korostaa paikan omaa maisemaa ja luontoa. Borgström rakennutti lapsistaan kolmelle Tullisaaren kartanon päärakennuksen läheisyyteen huvilat, jotka suunnitteli Borgströmin vävy, arkkitehti Theodor Decker. Vuonna 1877 valmistuneesta huvilasta tuli v. 1904 maailmankuulun laulajattaren Aino Acktén kesäkoti. Se tunnetaan edelleen Aino Acktén huvilana.

Borgström (1799-1883) oli merkittävä vaikuttaja aikansa elinkeinoelämässä. Hän oli myös taiteen ja kulttuurin suosija. Sekä Borgströmin että Acktén aikana Tullisaaressa vieraili niin elinkeinoelämän kuin kulttuurin vaikuttajia. 

Tullisaaren 46 hehtaarin merenrantapuisto koostuu kahdesta osasta, itäisestä kartanopuistosta ja läntisestä kansanpuistosta. Helsingin kaupungin rakennusvirasto kunnosti puiston vuosina 2000 – 2004. Ennen kunnostusta puisto oli ollut useat vuosikymmenet vähällä hoidolla.

Kunnostuksen tavoitteena oli korostaa Tullisaaren erityispiirteitä, joista omaleimaisin on  neljän huvilan sijoittuminen laajaan puistoon maisemallisesti harkituille paikoille tarkemmin suunniteltuine ympäristöineen. Samoin haluttiin palauttaa alueen vanha puistomainen luonne, tilasommitelmat ja näkymät. Puistossa on säilytetty myös muita historiallisia piirteitä, kuten 1550-luvun kalkkilouhos, joka on nykyään veden täyttämä.

Lisää aiheesta:

https://www.stadissa.fi/paikat/1779/tullisaari

https://www.actefestival.fi/huvilan-historia