Kaksi tuolia rannalla


On alkusyksyn ilta, hetki ennen auringonlaskua. Kaksi tuolia rannalla odottaa istujia. 


Jos nyt istun toiselle tuolille, niin tulisiko hetken päästä joku viereeni istumaan? Yhdessä istuisimme ja katsoisimme edessämme avautuvaa syysillan maisemaa. Syksyn unelmia ja tulevaisuuden kuvia kaksi tuolia rannalla meille tarjoaisivat.


Viileä tuuli puhaltaa, palelee, nousen tuolilta ja lähden pois. Tulen huomenna takaisin ja puen ylleni lämpimämmät vaatteet.

**

On marraskuun ilta, pimeyden keskellä kaksi tuolia rannalla odottavat edelleen istujia.


Entä jos nyt istun toiselle tuolille, niin tulisiko hetken päästä joku istumaan vieressäni olevalle tuolille? Yhdessä istuisimme ja katsoisimme pimeyden keskellä kaukana horisontissa näkyviä valoja, samalla kun tuuli tuo aaltoja rantaan. Kaksi tuolia rannalla tarjoaisi meille valon pilkahduksia ja toivoa ja rakkauttakin.


Kylmä tuuli puhaltaa, palelee ja pimeys alkaa pelottamaan, nousen tuolilta ja lähden pois.
Tulen huomenna takaisin ja puen ylleni talvivaatteet, ehkä otan mukaani myös nuotiopuut. 

**

On vuoden viimeinen ilta, uuden vuoden kynnyksellä kaksi tuolia rannalla odottavat edelleen istujia.


Täällä minä taas olen. Jos nyt istahdan tuoliin, niin tuleeko hetken päästä joku viereeni istumaan? Yhdessä kävisimme läpi vanhaa kuluvaa vuotta, elämää. Sytyttäisimme rannalle nuotion uuden vuoden ja yhteisen tulevaisuuden kunniaksi. Liekkien lämmössä katsoisimme, kun meren aallot huuhtoisivat vanhan vuoden pois ja toisivat ulapalta uuden vuoden tilalle. Kaksi tuolia rannalla tarjoaisi meille avaimet tulevaisuuteen.

Ilotulitukset piirtävät värikkäitä kuvioita taivaalle. Kengissäni on märkää lunta, palelee. Rakettien pauke savun kera alkaa ahdistamaan, nousen tuolilta ja lähden pois. Tulen talvella uudelleen ja puen talvitakkini päälle vielä huomioliivin, ehkä otan mukaani myös termospullollisen kahvia niin riittää sinullekin.

Ville Sakko

Kaksi tuolia merenrannalla. Vaaleanpunainen ja turkoosin värinen puutuoli. Sataman valoja iltahämärässä.
Kuva: Ville Sakko