Hyvää ystävänpäivää 14.2.2021

Ystävänpäivää on vietetty Suomessa 1980-luvulta alkaen ja suomalaiseen kalenteriin päivä tuli virallisesti vuonna 1996. Kansainvälisesti helmikuun 14. päivää juhlitaan Valentinuksen, rakastavaisten juhlapäivänä. Suomessa päivästä on muodostunut ystävien muistamisen päivä. Päivän tunnuksena kautta maailman on punainen sydän.

Ystävänpäivä, Valentinuksen päivä on mahdollisesti saanut alkunsa antiikin Rooman Lupercadia juhlasta, missä kunnioitettiin roomalaista naisten ja avioliiton jumalarta Junoa ja luonnon jumala Pania. Alkujaan juhlapäivä oli 15. helmikuuta. Kristityt siirsivät juhlan edelliselle 14. päivälle, jolloin vietettiin pyhän Valentinuksen päivää. Jo 1300-luvulla päivään on liittynyt romanttisen rakkauden uskomuksia ja sen juhlimisella on ollut pitkä historia mm. Englannissa. Viralliseksi juhlapäiväksi Valentinuksen päivä tuli Englannissa ja vuonna 1537.  

”Ystävän ajatus ja rohkaiseva hymy ovat lämpö ja valo, joita me kaikki tarvitsemme jaksaaksemme elämämme matkalla. Ystävän kanssa pitkäkin matka puolittuu.

Ystävän kanssa voi tehdä myös muuta, kuin silmät kirkkaina katsella kuuta, voi nauraa ja itkeä, murheita kitkeä, voi tukea antaa, voi taakkoja kantaa. Ystävän seurassa rohkenee olla oma itsensä”.

– Pam Brown –

Helsingin Työkanava toivottaa kaikille hyvää ystävänpäivää!

Hetyläisten tekemä Ystävänpäivätaulu 2021