Perjantairetki Vallisaaressa – Helsinki Biennaali

Helsingin Työkanavan perjantairetken kohteena 10.9.2021 oli Vallisaari, joka sijaitsee Helsingin edustalla Suomenlinnan ja Santahaminan välissä. Aurinkoinen, jopa kesäiseltä tuntunut syysilma hemmotteli retkelle lähtijöitä. Lauttamatka taittui leppoisissa tunnelmissa ja merituulessa, matka Kauppatorilta Vallisaareen kestää n.25 minuuttia.


Vallisaarella on pitkä sotilaallinen historia. Vuoteen 2012 saakka saari oli Suomen puolustusvoimien käytössä. Saari avattiin yleisölle vuonna 2016 virkistystä ja luontomatkailua varten. Vallisaaren eteläosa pysyy toistaiseksi suljettuna turvallisuussyistä. Saaren toiminnasta vastaa Metsähallituksen luontopalvelut.

Katharina Grosse: Shutter Splinter. Teoksessa rakennettu maisema ja luonto sekoittuvat toisiinsa, kun väri leviää koulurakennuksesta ja siihen nojaavasta, terävän muotoisista vanerilevyistä koostuvasta kasasta ympäröivään kasvillisuuteen


Helsinki Biennaali on kahden vuoden välein toistuva kansainvälinen kuvataidetapahtuma, joka tuo korkeatasoisen nykytaiteen merelliseen Helsinkiin. Ensimmäinen biennaali järjestetään ainutlaatuisessa ympäristössä, Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021. Se esittelee 41 kuvataiteen huippua sekä Suomesta että maailmalta. Taidetta voi löytää niin vanhan tykkitien varrelta kuin ruutikellareista ja tyhjilleen jääneistä asuinrakennuksistakin. Helsinki Biennaali on yleisölle maksuton. Kävijät maksavat vain lauttalipun hinnan.

Taiteilija Alicja Kwade: Pars pro Toto teokseen kuuluu kahdeksan erikokoista planeettaa muistuttavaa pyöreää kappaletta. Tähän kuvaan niitä tallentui kaksi.

Helsinki Biennaaliin voi tutustua myös digitaalisesti etänä esimerkiksi taiteilijahaastatteluiden, podcast-jaksojen ja tapahtumataltiointien avulla. Linkki: https://helsinkibiennaali.fi/hb-digi/

Vallisaari on myös hieno retkikohde, vaikka koko päivän retkelle. Vallisaaresta löytyy kahvila- ja ravintolapalvelut, vesipisteitä, vesi-wc-kontteja ja kuivakäymälöitä. Myös minigolf ja retkisatama vierailijoiden käyttöön. Säännöllinen lauttaliikenne toimii toukokuusta lokakuun loppuun.

Jaakko Niemelä: Laituri 6. Ilmastonmuutos on kiihdyttänyt huomattavasti muun muassa Grönlannin pohjoisen jääpeitteen sulamista: jos tämä jääpeite sulaisi kokonaan, nousisi merenpinta noin kuusi metriä, teoksen punaisen, puurakenteisen laiturin korkeudelle.

Vallisaaresta avautuvat hienot näkymät merelle.
Lähteet ja lisätietoja: Helsinki Biennaali: https://helsinkibiennaali.fi
Vallisaari infoa: https://vallisaari.fi/fi_FI
Retken valokuvat: Ville Sakko