Käänteinen työhakemus

Minkälainen on hyvä työpaikka?

Työttömänä olen saanut hieman perspektiiviä menneeseen työelämään, muistellut entisiä työnantajia – niin hyvällä kuin ehkä-ei-niin-hyvällä.

Päivän uutisaiheet työvoimapulasta, työpaikkojen ja työttömien kohtaanto-ongelmasta sekä vaatimuksista työnhakijaa kohtaan pistivät miettimään, millainen olisi houkutteleva työpaikka.

Oma vaatimuslistani ei ole kovin pitkä, jos jollain työnantajalla olisi nämä toiveet täyttävä pesti, niin tarjouksia saa lähettää allekirjoittaneelle.

1. Oma paikka. On tärkeää, että työntekijällä on oma tuoli ja pöytä, sekä pieni laatikosto. Pöydän kulmalle voi laittaa valokuvan kissastaan, laatikostossa voi säilyttää klemmareita, nastoja sekä käytettyjä kyniä.

2. Työaika. Työntekijän olisi hyvä tietää milloin aloittaa työt, sekä ilmoittaa perheelleen mihin aikaan voi taas olla heidän käytettävissään.

3. Palkka. Rahaa tarvitaan, että voi maksaa laskunsa ja matkustaa työpaikalle. Jonkinlaiset vaatteet on hankittava, ellei sitten työnantaja tarjoa jotain trendikästä päällepantavaa. Ruokaakin pitäisi ostaa, että jaksaa. Ja perheelle myös.

4. Tekemistä. Ei ole kivaa olla kahdeksaa tuntia pienen työpöydän ääressä, jos ei ole mitään järkevää tekemistä. Sellaista, jossa tuntee itsensä hyödylliseksi, voi käyttää taitojaan, auttaa muita ja ohjata kilisevää työnantajan kassalippaaseen.

5. Arvostusta. Nyt mentiinkin ja syvemmälle. Kun tuntee olevansa arvostettu, niin esihenkilöiden kuin kollegojen taholta, työnteko sujuu mukavasti. Arvostus on siitä jännä asia, että hyvin pian sen muuttuu kaksisuuntaiseksi. Sitä voi ilmentää mm. sanoilla ”kiitos”, ”ole hyvä”, kuuntelemalla jos toisella on jotain kerrottavaa, sekä kyselemällä mielipidettä tai neuvoa jossain asiassa. Puolin ja toisin.

Hyvä työnantaja, sinun ei tarvitse lähettää minulle videota itsestäsi benjihyppäämässä, kuvailla missä aiot nähdä itsesi viiden vuoden kuluttua tai laskea juoksemiesi maratonien määrää. Kelpaat sellaisena kuin olet.

Teksti: Tiina Nevalampi

Kuva: Pixabay