Aa tuuti lullaa

Vaan entä kun uni ei tule? Nuorena olisin jaksanut nukkua vaikka kuinka pitkään, ikävät vanhemmat potkivat sänkyä herätellen milloin kouluun tai ihan vaan huvikseen. Pienten lasten äitinä nukahti heti kun oli tilaisuus. Nyt kun olisi valta päättää omasta nukkumisesta, niin ähäkutti ei nukuta.

Olen kärsinyt unettomuudesta ja huonounisuudesta jo pidemmän aikaa. Illalla olen lukenut sängyssä niin pitkään, että kirja on jo pudonnut naamalleni, äkkiä valot pois ja silmät kiinni – pian onkin ihan virkeä olo. Tai sitten olen nukahtanut vaivatta herätäkseni parin tunnin kuluttua, ja viettänyt aikaa pikkutunneille asti mietiskellen mahdollisimman ikäviä asioita.

Olen kokeillut Peppi Pitkätossun unilääkettä, eli kääntynyt sängyssä niin, että pää on jalkopäässä. Joskus se on auttanut, vaikka tuntuukin omituiselta nukkua väärin päin. Olen saanut nukahtamislääkkeitäkin, mutta ovat edelleen noutamatta apteekista. Ajatus nukahtamisesta lääkkeiden avulla on pelottava, vaikka ovat varmasti ihan turvallisia ja suositeltavia. Entä jos en herääkään tulipalon tai jonkin muun vaaratilanteen uhatessa? Jos vaikka kissoilleni tulee joku hätä, ja itse vaan kuorsaan lääketokkurassa. Ei kiitos.

Mutta nyt olen löytänyt avun! Hallelujaa sanoisi herkempi ihminen. Selaillessani youtubea vastaan tuli white noise -videoita. Valikoima on runsas, varmaan satoja erilaisia taustakohinoita. On sateen ropinaa peltikatolla, ukkosen jyrinää, rantaan kuohuvia meren aaltoja ja jopa lentokoneen matkustamon hurinaa.

Päätin siis kokeilla taustaääntä nukahtamisen avuksi. Valitsin kaatosateen ropinan kera kaukaisen ukkosen jyrinän. Video kestää 10 tuntia; nauha pyörimään kännykkään yöpöydälle, valot pois ja pää tyynyyn. Ja kas kummaa, nukahdin muutamassa minuutissa ja heräsin seuraavan kerran aamulla kun kello piippasi. Ihmeellistä! Olen siitä lähtien laittanut joka ilta saman videon, ja nukkunut joka yö kuin teini-ikäinen tukki.

Suosikkivideollani on katselukertoja yli 117 miljoonaa, joten ihan huuhaata tämä ei voi olla. Videon kommenttikentästä löytyy tuhansia tyytyväisiä levänneitä ihmisiä ympäri maailman, joissain kommenteissa toivotellaan kaikille muillekin kauniita unia ja siunausta. Kiitos!

Tiina Nevalampi

kuva: Pixabay