Ilkka Taipale – Suurella sydämellä pienen ihmisen puolesta

”Suomessa on edelleen vähintään 40 000 henkilöä, joilla ei ole mitään asiaa työelämään, mutta he ovat silti työttömyyskortistossa.” Näillä sanoilla avasi puheenvuoronsa psykiatri, kansalaisaktivisti ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Ilkka Taipale (SDP) HeTy:n toissapäiväisen viikkotapaamisen. Parikymmentä vuotta sitten hän oli käynnistämässä Suomen eduskunnan aloitteesta eläkeselvittelyprojektia, jonka avulla noin 25 000 ihmistä sai maassamme ansaitsemansa eläkkeen. Viisi vuotta sitten tämä sosiaaliviraston kautta hoidettu projekti valitettavasti tuhottiin. Eläkeselvittely siirrettiin muodollisesti työvoimatoimistoilta sosiaali- ja terveyskeskuksiin, vaikka niillä ei ole resursseja eikä myöskään aina ammattitaitoa tehdä selvittelyjä. ”Parhaillaan covidin takia ihmisiä joutuu erittäin paljon pois työelämästä, lomautetaan ja niin edelleen ja osa heistä ei tule näkemään työelämää enää koskaan. Osa on todella työkyvyttömiä. Sen takia Helsingissä pitäisi uudelleenkäynnistää voimakkaasti kuten koko maassa eläkeselvittelyprojekti. Olen lähettänyt tästä kirjeen sekä helsinkiläiselle työministeri Tuula Haataiselle että porilaiselle perusterveydenhuoltoministeri Krista Kiurulle”, Taipale kertoi. Hän muistutti, että työttömien yhdistysten täytyy pitää yhteyttä päättäjiin ja vaatia eläkeselvittelyprojektin toteuttamista. Myös työttömien terveystarkastukset on saatava kuntoon. 

Ilkka Taipale on erinomainen puhuja. Hän elävöitti sosiaalipolitiikkaa käsittelevää esitelmäänsä muun muassa seuraavalla anekdootilla: ”Tavoittelin silloista työministeriä, joka ei ottanut minua vastaan. Poliittisen sihteerin Pilvi Torstin sihteeriltä tuli viesti, että ministerillä ei ole aikaa tavata, mutta hänen erityisavustajansa voisi tavata kolmen viikon kuluttua aamulla tai kuuden viikon kuluttua puolelta päivin. Meidän Vappukin (Taipaleen vaimo) nauroi ja ehdotti, että lähetetään meidän kissa sinne neuvottelemaan.”

Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä Taipale kirjoittaa edelleen eläkelausuntoja ja opastaa ympäri Suomea niiden laatimisessa sosiaali- ja terveysviranomaisia. Hän on kirjoittanut tähän mennessä nelisentuhatta eläkelausuntoa yli kolmasosassa Suomen kunnista. Aikamoinen työsarka.

Vuonna 1998 Ilkka Taipale palkittiin Aleksis Kiven Seuran Eskon puumerkki –palkinnolla. Se myönnetään Suomen kansalaiselle, joka on pitemmän ajan kuluessa tai ko. vuoden aikana julkisuudessa näkyneellä tavalla osoittanut omaavansa Nummisuutarien Eskolle kuuluvia luonteenpiirteitä, aitoa suomalaista sinnikkyyttä ja itsepäisyyttä, ja joka näiden ominaisuuksiensa ansiosta on piirtänyt puumerkkinsä aikakirjoihin. Taipale ansaitsisi vähäväkisten periksiantamattomasta puolustamisesta myös laatutukea, jos sellaista jaettaisiin politiikan saralla. Syytä olisi.

Sisko Rytkönen

2.3.2022

Lukusuositukset:

  • Ilkka Taipale: Mielisairaalassa: Lääkärin muistelmat. Helsinki: Into, 2017. 
  • Ilkka Taipale: Pois puute, pois kurjuus: Pari kerppua kirjoituksia. Helsinki: Kustannus Kunnia, 2019.