Luonto kuuluu kaikille

HeTyn viikkotapaamisessa 25.4. luontotoiminnankehittäjät Miia Hesse ja Minna Malin esittelivät Vihreää Veräjää, joka on Sininauhaliiton toteuttama ja STEA:n (sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) rahoittama hanke. Sen ydinajatus on, että oikeus luontoyhteyteen kuuluu kaikille, riippumatta ihmisen elämäntilanteesta tai toimintakyvystä. Vihreä Veräjä on tuonut vuodesta 2011 lähtien luontoon liittyvää harrastustoimintaa vaikeissa elämäntilanteissa olevien asiakkaiden ulottuville.

Vihreän Veräjän toiminta pohjautuu Green Care -menetelmiin. Se tarkoittaa luonnossa toimimista suunnitelmallisesti ihmisten hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja edistämiseksi esimerkiksi hoidon ja kasvatuksen tukena. Green Care -toiminta sijoittuu usein luontoympäristöön kuten maatilalle tai vesistön äärelle, mutta luonnon elementtejä voidaan tuoda myös kaupunkiin ja laitoksiin.

Miia Hesse ja Minna Malin korostivat, että lyhytkin aika luonnon helmassa lisää merkittävästi hyvinvointia. Jo viisi minuuttia luontomaiseman katselua vähentää stressiä. Käynti kaupunkipuistossakin kohentaa mielialaa ja virkistäytymisen tunnetta, kun malttaa viettää siellä aikaa vähintään vartin verran.  

Hesse ja Malin muistuttivat, että luontoon kannatta lähteä myös huonolla säällä. Täällä pohjolan perukoilla ulkoilupäivät saattavat muutoin jäädä hyvinkin vähiin, jos jää vain odottamaan poutaa ja päivänpaistetta. On siis hyvä karaistua sietämään tuulta ja tuiskua. Luonnossa liikkumisella on aina positiivisia vaikutuksia riippumatta sääoloista.

Vihreä Veräjä toimii ympäri Suomea. Pääkaupunkiseudulla sen päämajana on Vuosaaren Uutelassa sijaitseva Skatan tila, jota Sininauhaliiton Vihreä Veräjä vuokraa Helsingin kaupungilta. Se tarjoaa hyvät puitteet toteuttaa ja kehittää esimerkiksi maatila-, puutarha- ja eläinavusteista toimintaa. Skatan tilan oivallinen sijainti meren ja luonnonsuojelualueen läheisyydessä antaa monipuolisen toimintaympäristön mm. kalastukselle, retkeilylle ja luonnosta nauttimiselle.

Jo luonnon positiivisista vaikutuksista kuuleminenkin voi olla virkistävä kokemus. Kun HeTyn viikkotapaamisen vierailijat kertoivat Skatan tilasta, alkoi yleisö innostuneesti suunnitella sinne lähiaikoina tapahtuvaa perjantairetkeä. Kiitos Miia ja Minna  vierailustanne. Oli kuin olisitte tuoneet HeTyyn luonnon mukananne – ja kevään.

www.vihreaveraja.fi

Sisko Rytkönen

Kuva: Pixabay