Veronika teki vaikutuksen

HeTyn viikkotapaamisessa oli tämän viikon maanantaina vieraana Vasemmistoliiton kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden tohtori. Väitöskirjassaan Tyttöjen kesken. Monikulttuurisuus ja sukupuolten tasa-arvo (2011) Honkasalo tarkasteli sitä, miten monikulttuuriset kysymykset ja sukupuolten tasa-arvo on huomioitu nuorisotyössä.

Veronika Honkasalo kertoi esitelmänsä alussa taustastaan eri kansalaisjärjestöissä. Vaatimattomasta vaalibudjetistaan huolimatta hän pääsi vuonna 2012 Helsingin kaupunginvaltuustoon. Neljä vuotta sitten hänet valittiin kansanedustajaksi. Eriarvoisuuden torjuminen ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus, kunnianhimoinen ilmastopolitiikkaa sekä ihmisoikeuksien puolustaminen ovat keskeisiä pyrkimyksiä Honkasalon toiminnassa.

Ongelmien Ukraina

Veronika Honkasalo saapui HeTyn viikkotapaamiseen Ukrainasta, jonne eurooppalaiset vasemmistopuolueet tekivät viime viikolla solidaarisuusmatkan. Hän kertoi, että Ukrainassa oli jo ennen sotaa isoja ongelmia kuten korruptio. Esimerkiksi kansanedustajaksi siellä ei tahdo päästä kuin isolla rahalla ja oligarkkien tuella. Ay-liike Ukrainassa on hyvin hauras ja etenkin nyt sodan aikana työntekijöiden palkkoja poljetaan tai niitä ei makseta ollenkaan. Monet ovat pudonneet täysin tyhjän päälle, kun maassa ei ole turvaverkkoja.

”Natopakolaiseksi” Ahvenanmaalle

Nato herätti HeTyn viikkotapaamisessa vilkasta keskustelua. Pitäisikö Suomen liittyä siihen vai ei? Veronika Honkasalo on erityisen harmissaan siitä, ettei asiasta ole voinut käydä kriittistä ja seikkaperäistä keskustelua, kun maatamme olleen viemässä Natoon aivan käsittämättömällä kiireellä. Voiko Natosta erota? Muun muassa tätä asiaa pohdittiin HeTyn viikkotapaamisessa. Jos Suomi liittyy Natoon, niin voiko päätöstä vastustavat ”natopakolaiset” anoa turvapaikkaa Ahvenanmaalta, joka on (ainakin vielä) demilitarisoitu eli aseista riisuttu alue? Vai liittyykö Ahvenanmaa ”automaattisesti” Natoon Manner-Suomen mukana? Näitä asioita on allekirjoittanut miettinyt HeTy viikkovierailun jälkeen.

HeTyn hätä

Viikkovierailun päätteeksi HeTyn toiminnanjohtaja Anna-Maria Kantola nosti kissan pöydälle eli HeTyn hädän. Helsingin kaupunki leikkasi tänä vuonna leijonanosan HeTyn saamasta tuesta, vaikka avustusta olisi pikemminkin pitänyt lisätä koronan aiheuttamien tulonmenestysten takia. Pisteenä iin päälle valtiovallan mahdollinen päätös lopettaa 100 % palkkatuki voi olla kuolinisku HeTylle niin kuin monille muillekin yhdistyksille. Kantola on suorastaan järkyttynyt siitä, kuinka vieraantuneita jotkut päättäjät ovat todellisuudesta. Kun hän oli eräällekin vaikutusvaltaiselle henkilölle kertonut, ettei yhdistyksillä ole varaa palkata työntekijöitä ilman sadan prosentin palkkatukea eikä siis näin ollen pidä leikata 50 % sadan prosentin palkkatuesta, oli kyseinen päättäjä vain todennut: ”Jäähän teille vielä se 50%.” Tämä logiikka on yhtä älytön kuin ottaisi kouluun menevältä lapselta toisen talvikengän pois. Veronika Honkasalo lupasi selvittää Helsingin kaupungin tekemää tukien leikkauspäätöstä HeTyn osalta.

Veronika Honkasalo teki HeTyn viikkotapaamisessa kuulijoihinsa hyvän vaikutelman. Onneksi päättäjissä on myös hänenlaisiaan ihmisiä. Kiitos Veronika vierailustasi.

Sisko Rytkönen

12.5.2022