Tatsi tukee työelämän ulkopuolella olevia

HeTyn viikkotapaamisessa vieraili tämän viikon maanantaina Tatsin toiminnanjohtaja Peppi Tervo-Hiltula. Tatsi eli Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry on työttömien edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Se järjestää tukitoimintaa ja koulutusta työttömille, osallistuu tapahtumiin, tuottaa tietoa ja rakentaa uusia toimintamalleja hankkeiden kautta. Tatsi auttaa myös työnhaussa, tukee työllisyyttä ja edistää työttömien ja työttömyysuhan alla olevien osallisuutta yhteiskunnassa. Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry tekee yhteistyötä eri sektorin toimijoiden kanssa. Vuosittain yhdistys julkaisee työttömille suunnattua Tatsi-lehteä. Tatsin muodostavat sen jäsenjärjestöt eli 13 ammattiliittoa.

Kuka olet, köyhä?

Peppi Tervo-Hiltula kertoi HeTyn viikkotapaamisessa, että Tatsin tämän vuoden teemana on köyhyys. Mitä on olla köyhä 2020-luvun Suomessa? Kuka on köyhä ja miltä se tuntuu? Muun muassa näihin kysymykseen haetaan vastauksia Tatsin järjestämässä Kuka olet köyhä? Köyhä 2020-luvulla -kyselyssä, joka on auki vielä 18.6.2022 saakka. Kaikkiin kysymyksiin vastaaminen on nimetöntä ja vapaaehtoista. Kyselyyn vastaaminen kestää noin viisi minuuttia. Kyselyyn pääsee vastaamaan tämän linkin kautta:

Työtön 2020-luvulla

Peppi Tervo-Hiltula esitteli HeTyn viikkotapaamisessa myös Työtön 2020-luvulla -kyselyn, jonka Tatsi on laatinut Työväen sivistysliiton TSL:n kanssa. Kyselyn vastauksia Tatsi käyttää osallistuessaan julkiseen keskusteluun työttömyydestä, seminaarin taustamateriaalina sekä Tatsin toiminnan suunnittelussa vuosien 2020-luvulla. Kysely on auki toistaiseksi ja siihen saa vastata anonyymisti. Kyselyyn pääsee vastaamaan tämän linkin kautta:    

Työelämän ulkopuolella oleville valtakunnallinen asiavaltuutettu

HeTyn viikkotapaamisen päätteeksi Peppi Tervo-Hiltula korosti, että päättäjillä pitää olla enemmän ihmisen kokoisia väyliä kuulla työelämän ulkopuolella olevia. Hänen ja hetyläisten mielestä maassamme tulisi ehdottomasti olla valtakunnallinen asiavaltuutettu työelämän ulkopuolella oleville, johon kuka tahansa voisi olla suoraan yhteydessä. Tämä olisi merkittävä parannus nykyiseen tilanteeseen, jossa valtaapitäviä on lähes mahdotonta tavoittaa ja vastausten sijaan tiedustelija saa päättäjien avustajien armeijalta ”Kiitos kun otit yhteyttä” -postikortin. Valtiovallan huipulla on vaikea tajuta yksityisten ihmisten ja yhdistysten hätää, jos suora yhteys ruohonjuuritason todellisuuteen puuttuu.

Kiitos Peppi Tervo-Hiltula, kun teit HeTyn viikkotapaamisessa Tatsin tutuksi. Vierailusi oli enemmän kuin tervetullut.

Lisätietoja yhdistyksestä: https://tatsi.fi/

Sisko Rytkönen                                                                                                                                                   21.5.2022

Tatsi ry:n toiminnanjohtaja Peppi Tervo-Hiltula