HeTyn Historia

Helsingin Työkanava Hety ry

Yhdistys perustettiin 6.5.1993, kun työttömyys oli pahimmillaan. Työttömien yhdistyksiä  perustettiin silloin paljon ja yksi niistä oli Pääkaupunkiseudun Työttömät. Osa tämän yhdistyksen jäsenistä halusi kehittää toimintaa, jolloin syntyi Helsingin Työttömät HeTy ry ja kokopäiväinen toiminta alkoi.

Muita työttömiä autettiin näiden joutuessa pulaan, mikä oli alkuna tähän päivään  saakka jatkuneeseen neuvontatyöhön. Myös muita projekteja aloitettiin, mm. vuoden 1993 Murrostorstain organisointi. Mellakka-aidat ryskyivät kymmenien tuhansien suomalaisten osoittaessa mieltään. Pian huomattiin, että työttömät eivät osanneet atk:n perustaitoja, mikä vaikeutti työn saamista. Koska kaikki halukkaat eivät päässeet myöskään työvoimapoliittiseen atk-koulutukseen eivätkä ylipäätänsäkään millekään atk-kurssille, johon heidän rahansa olisivat riittäneet, alkoi yhdistys järjestää atk-kursseja. Aluksi kursseilla opetettiin vapaaehtoisvoimin, myöhemmin opettajat palkattiin, ja vielä myöhemmin yhdistys sai oikeudet atk-ajokorttien myöntämiseen.

Yhdistyksen tilat sijaitsivat alkuun keskeisellä paikalla Tennispalatsissa. Vaikka yhdistyksen toiminta laajeni, se joutui muuttamaan ahtaampiin tiloihin Vallilaan vuonna 1997, kun Tennispalatsi muuttui elokuvateatterikompleksiksi. Vuoden 2016 ja 2017 välillä HeTy muutti Katajanokalle ja nimi muutettiin Helsingin Työkanava HeTy ry:ksi. Keväällä 2021 yhdistys muutti Sörnäisiin.

Vaikka yhdistys ottaa tiukasti kantaa työllisyyskysymyksissä, on se pysynyt puoluepoliittisesti sitoutumattomana. Yhteistyötä tehdään monien tahojen kanssa. Työttömien yhdistyksiä oli Suomessa enimmillään yli 250, mutta useimpien toiminta hiipui. Helsingin Työkanava ry on samalla kasvanut yhdeksi suurimmista alan toimijoista.

HeTy ry perustettiin auttamaan työttömiä.